image
 |  54 18 Жовтня 2024 | 21:36

Курваль, шльондер чи хвойда: як назвати чоловіків-розпусників

Є такі чоловіки, яких називають бабіями. Це ті, хто дуже упадає за жінками. Вони ж і залицяльники, і зальотники.

Є ще лайливе слово "бахур", тобто розпусник, полюбовник.

Філологиня Ольга Васильєва розповіла про ще декілька синонімів, як назвати такого чоловіка.

"Люди запитують про маскулінативи до слів курва, шльондра, хвойда, повія. Курва — польський вульгаризм жіночого роду, якого немає в радянському тлумачному словнику української мови, але є у словнику Грінченка та в сучасному тлумачному двадцятитомнику. А в народі живуть і спільнокореневі слова чоловічого роду: курвій, курваль, курвар, курвач, курвак — обирайте на свій смак. Курваль зафіксоване у словнику Уманця та Спілки 1893–1898 рр", - пояснює на своїй сторінці у Facebook Ольга Васильєва.

Шльондер — теж годиться. Цілком нормальний відповідник до слова шльондра, але це неологізм, зазначила редакторка.

"А от слів хвойдак, хвойдун чи хвойдник утворювати не треба, бо хвойда — це слово спільного роду, яке давно зафіксоване. ХВО́ЙДА - зневажливе слово. Уживається як лайливе слово як до жінок, так і до чоловіків", - каже філологиня.

"Він сам, пся крев, хвойда і старий балакун, після уманської поразки зализував рани, як той пес побитий (Натан Рибак, "Переяславська Рада").

Щодо слова повія, то маскулінатив до нього утворити неможливо, але є проститут.

"У словнику Агатангела Кримського — проститутник. Однак я вважаю слово проститутник, як і хвойдник, не дуже коректним, бо воно може позначати чоловіка, що ходить по проститутках/ хвойдах, а не сам є проститутом і хвойдою", - зауважує Васильєва.

А от від слова бабій можна утворити фемінітив. Якщо лесбійка зраджує свою партнерку або партнерок, вона бабійка, підсумувала редакторка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити