image
 |  5 24 Липня 2021 | 08:25

Квартира під офіс: виконком на чолі з екс-мером Кіндером порушив закон?

13 серпня 2020 року виконавчий комітет Ковельської міської ради задовольнив заяву ковельчан Сергія Рибачка та Галини Рибачок і прийняв рішення перевести їхню квартиру в п’ятиповерховому будинку на вулиці Незалежності з житлового фонду в нежитловий, з метою влаштування торгово-офісних приміщень.

Про це пише Ковель медіа.

Сусідка заявників по будинку Наталія Швед звернулася до Волинського окружного адміністративного суду із позовною заявою з проханням визнати протиправним та скасувати рішення виконкому.

За словами позивачки, вона не надавала своєї згоди на зміну цільвого призначення квартири, а тому порушено її права, як власника суміжного житлового приміщення.

Виконавчий комітет на чолі з тодішнім міським головою Олегом Кіндером добре знав про відсутність дозволу, але пішов на грубе порушення норм чинного законодавства (за кілька місяців до місцевих виборів).

В поданому до суду відзиві виконком повідомив, що позов не визнає.

Переведення квартири з житлового фонду в нежитловий не суперечить державним будівельним нормам, не погіршить технічного стану конструкцій будинку в цілому, що підтверджується відповідним технічним висновком, а отже, не наносить шкоди іншим співвласникам багатоквартирного будинку – йдеться у документі

Галина та Сергій Рибачки зазначили, що міська архітектурно-будівельна рада при відділі містобудування та архітектури, який очолює Людмила Мурай, рекомендувала виконкому розглянути дане питання без згоди власника прилеглої квартири.

На думку суду, за нормами чинного законодавства, для проведення перебудови та переобладнання житлових приміщень в нежитлові власники таких приміщень зобов’язані в обов’язковому порядку отримати згоду власників суміжних приміщень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лучанка просить депутатів надати їй 23 сотих вільної землі

Аналогічні висновки щодо застосування норм права викладені у постанові Верховного Суду від 06.02.2018 року у справі № 2а-4383/10/1412 та, в силу приписів частини п’ятої статті 242 КАС України, враховуються при вирішенні цієї справи.

Багаторічна головна архітекторка міста Людмила Мурай, а також юридичний відділ виконкому, який візує проєкти рішень, зобов’язані це знати.

Суд відхилив доводи відповідача та третіх осіб з приводу того, що позивачка нібито надала немотивовану та безпідставну відмову на переведення квартири сусідів у нежитловий фонд. Вона ще у березні 2019 року письмово звернулась до міського голови Олега Кіндера і аргументовано надала пояснення мотивів своєї категоричної відмови.

Суддя Волинського окружного адміністративного суду Віктор Валюх позов задовольнив повністю. Визнав протиправним та скасував рішення виконкому. Стягнув з виконавчого комітету Ковельської міської ради за рахунок бюджетних асигнувань на користь позивачки судові витрати в загальному розмірі 3908 гривень.

Втім, рішення може бути оскаржене до Восьмого апеляційного адміністративного суду у Львові.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити