image
 |  2 22 Грудня 2021 | 19:19

Лікарка з Волині розповіла, що робити, якщо у дитини «ацетон»

Якщо ваша дитина млява, сонлива, бліда, відмовляється від їжі, спостерігається блювота - це може бути проявом ацетонемічного синдрому. 

Про це написали на Фейсбук сторінці Нововолинської центральної лікарні. 

Стефанія Максимівна Тихонюк, лікар-педіатр КНП «НЦМЛ» розповідає про досить актуальну проблему в педіатрії та й безпосередньо багатьох батьків - ацетонемічний синдром (недіабетичний кетоацидоз) або ж, як кажуть батьки: «Лiкарю, у нас ацетон».

Давайте для початку розберемось, звідки він береться.

Усі ми знаємо, що основне джерело енергії для нашого організму - це глюкоза. Її ми отримуємо з продуктів харчування і деякі запаси є у нашому органiзмi (наприклад у печінці). Але у діток ці запаси дуже малi і їхня потреба в енергії набагато більша, ніж у дорослих.

ℹ️ Дитячий організм засвоює глюкозу активніше, її запаси вичерпуються при певних причинах, їх є кілька:

⏺ надмірні фізичні та емоційні навантаження;

⏺ погрішності у дієті;

⏺ лихоманка;

⏺ вірусні та бактерiальнi iнфекції.

Дитячий організм продовжує далі шукати джерело глюкози і починають розщеплюватися жири, от тоді утворююються кетонові тіла - продукт патологічного обміну речовин у процесі синтезу глюкози. Кетони відносяться до досить токсичних речовин і тягнуть за собою низку несприятливих наслідків для організму. Їх надлишок подразнює слизову оболонку травного каналу, викликаючи спастичний синдром і блювоту.

То ж якi симптоми ми спостерігатимемо у дитини з підвищеним ацетоном❓

Дитина буде млява, сонлива, бліда, відмовлятиметься від їжі, буде блювота, запах ацетону («прілих яблук») у видихуваному повітрі, спастичний біль в животі, зниження частоти та кількості сечовипускання.

Як же ж діяти і допомогти дитині?

Насамперед, не допустити зневоднення. Це солодке пиття (солодкий компот, узвар, чай, сік). Можна відпоювати спеціальними розчинами (наприклад Біогая, Іонiка, Регiдрон, Хумана-електроліт). Вони містять велику кількість глюкози. Також для регідрації пiдiйде вода Peo.

Головне пам'ятати основне правило: давати пити дробно і часто (поїмо дитину чайною ложкою кожні 10-15 xв.)

Дитина не повинна голодувати, але їжа має бути легкозасвоююча (не смажена, не солена, не гостра) і для початку годуємо теж дробно та поступово. Обов'язково стежимо за кількістю і частотою сечовипускання, аби не допустити зневоднення.

✅ Мiряємо рiвень ацетону спеціальними тест-смужками, які можна придбати в аптеці.

🏥 Але якщо ви бачите, що стан дитини погіршується, блювота не припиняється, дитина стає дуже млявою і ви не в змозі контролювати ситуацію, самолікуванням займатися не варто. Краще одразу проконсультуватися з лікарем, щоб не пропустити основне захворювання, ускладненням якого може бути ацетон.

I пам'ятаймо, що ацетон - це не хвороба, а в більшості випадків - проблема, яку ми можемо не допускати:

 - забезпечуючи малюкові повноцінне збалансоване харчування;

- правильно дозуючи розумовi i фiзичні навантаження, не забуваючи давати щось солоденьке до i пiсля розумових і фізичних навантажень, а також міні-перекуси (наприклад фрукти чи сухофрукти) між великими проміжками їжі.

Будьте здорові. При погіршенні стану вашої дитини викликайте «швидку» або ж звертайтеся на приймальне відділення лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До травмпункту в Луцьку за пів дня звернулися десятки людей

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити