image
 |  0 26 Травня 2018 | 05:37

Липецька фабрика ROSHEN продовжує платити податки в бюджет країни-агресора

Операція "Консервація": липецька фабрика "Рошен" і в 2017 році продовжила платити податки в бюджет РФ.
Про це йдеться у розслідування Олексія Романова на сайті "Країна", - інформують "Волинські новини".
Рік тому в матеріалі "Мільярд до бюджету Росії" "Країна" розповідала про ситуацію на кондитерській фабриці "Рошен" у російському місті Липецьку, що належить структурам Петра Порошенка. Тоді журналісти прийшли до висновку, що 2016 рік для фабрики виявився відносно успішним: підприємство вперше за три роки отримало прибуток від виробничої діяльності.
Рік по тому "Країна" вирішила дізнатися, як йдуть справи на скандальної російської фабриці, що належить структурам Порошенка. Для цього використали річний звіт ВАТ ЛКФ "Рошен" за 2017 рік, а також опубліковані рішення російських судів.
105 мільйонів до бюджету Росії
У 2017 році Липецька кондитерська фабрика "Рошен" (ЛКФ "Рошен") продовжувала платити податки в бюджет Російської Федерації, а також обов'язкові збори в державні фонди. Про суму податків і зборів, сплачених ЛКФ "Рошен", дає уявлення опублікований Звіт про рух грошових коштів.
Згідно з цим документом, липецька фабрика "Рошен" в 2017 році заплатила в бюджет Росії 59 мільйонів рублів податку на майно, 5 мільйонів інших податків, а внески в державні позабюджетні фонди склали 41,7 мільйона рублів:


Джерело: disclosure.ru
А в постанові Воронезького апеляційного суду від 24 квітня 2017 року було підтверджено висновок "Країни" про сплату в бюджет Росії майже мільярда рублів в 2016 році.
Суд, з посиланням на матеріали податкової інспекції, повідомив, що в квітні 2016 року АТ "ЛФК" Рошен "добровільно сплатила в російський бюджет 600 млн рублів, донарахованих за результатами податкової перевірки. Разом з поточними податками за 2016 рік (більше 300 млн руб. ) це дає значну суму близько мільярда рублів, сплачених АТ "ЛФК" Рошен "в бюджет РФ в 2016 році:
311 мільйонів збитків - через зупинку виробництва
У червні 2017 року виробництво на Липецькій кондитерській фабриці "Рошен" було зупинено, і, на цей момент, як заявляють в "Рошен" процес консервації фабрики повністю завершено:




Фото: ukranews.com
Тому в фінансовому плані 2017 рік виявився для липецьких кондитерів провальним: чисті збитки підприємства досягли 311 млн. Хоча виручка від реалізації продукції склала 248,6 млн руб, Ці дані оприлюднені в Звіті про фінансові результати, який входить до фінансової звітності підприємства:


Джерело: disclosure.ru
Джерело надходження 248 мільйонів виручки розшифрований в поясненнях до річної звітності. Виявляється, до своєї зупинки фабрика працювала по "давальницькій схемі". Тобто, фабрика сировину не купувала, а виробляла цукерки і карамель з чужого (давальницької) сировини:


Джерело: disclosure.ru
Як побудований бізнес "Рошен" в Росії
Структура бізнесу корпорації "Рошен" в Російській Федерації докладно викладена в постанові 19-го апеляційного арбітражного суду в г. Воронеж від 25 квітня 2017 року. В цей суд зверталася податкова служба Липецької області, щоб скасувати судову заборону на стягнення з фабрики "Рошен" податкових штрафів.
Як повідомив суд, ВАТ "Липецька кондитерська фабрика" Рошен "працює в зв'язці з ТОВ" Рошен ". Обидві ці організації є дочірніми компаніями, що входять в один холдинг і контрольованими однією групою осіб.
Головним засновником ТОВ "Рошен" (частка 95%) і акціонером ВАТ "ЛФК" Рошен "(частка 99,9%) є українське ТОВ" Центрально-Європейська кондитерська компанія ".
Згідно з українським реєстром юридичних осіб, кінцевим власником останньої є Петро Порошенко:


Джерело: usr.minjust.gov.ua
Воронезький суд повідомив, що бізнес холдингу "Рошен" в Росії побудований наступним чином. Товариство з обмеженою відповідальністю ЛФК "Рошен" є виробничою базою (дві фабрики в м Липецьку і в селі Сєнцово Липецького району), що здійснює випуск продукції з давальницької сировини. Сировина для виробництва поставляє ТОВ "Рошен", воно ж здійснює подальшу реалізацію продукції.
Таким чином, ТОВ "Рошен" є джерелом виручки для акціонерного товариства ЛФК "Рошен", а холдинг "Рошен" в цілому має можливість регулювання його прибутку.
Отримання ТОВ "Рошен" значного обсягу прибутку, в тому числі і за договорами позики з суспільством АТ ЛФК "Рошен", дозволило йому виплатити в 2016 році дивіденди засновнику - українському ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія" за 2010-2012, 2014 роки в загальній сумі 15,3 млн дол США, а в 1 кварталі 2017 року - 1,49 млн дол. США:




Джерело: kad.arbitr.ru
Консервація - не означає ліквідація
Незважаючи на зупинку виробництва і збитки, майно фабрики поки ніхто не продає. Адже консервація підприємства означає лише припинення його діяльності, з можливістю відновити виробництво знову.
Відповідно до опублікованого балансу ЛКФ "Рошен", активи підприємства за рік практично не змінилася. З 6 мільярдів рублів в кінці 2016 року вартість активів фабрики на кінець 2017 року зменшилася всього на 200 мільйонів - до 5,8 мільярда:






Джерело: disclosure.ru
Цікаво, що згідно Звіту про фінансові результати, витрати на оплату праці за рік впали всього на 34% - з 283,9 млн у 2016 році до 185,3 млн руб у 2017-му. Це говорить про те, що підприємство повністю не закрите, і на ньому продовжує працювати обслуговуючий персонал.
Кількість працівників підприємства зазначено в поясненнях до річного звіту: на кінець 2017 року на фабриці працювали 72 людини. При цьому протягом року було звільнено 667 осіб. Тобто, за рік було звільнено близько 90% персоналу, а що залишилися, мабуть, підтримують і охороняють підприємство:


Джерело: disclosure.ru
Хто вирішив закрити фабрику?
Формально рішення про закриття липецкой фабрики "Рошен" було прийнято її генеральним директором і оформлено наказом по підприємству. Але генеральний директор - не цілком самостійна фігура. Він постійно перебуває під чуйним керівництвом з Києва. Фабрикою керує рада директорів, що складається з п'яти чоловік.
Тільки двоє з них - місцеві: генеральний директор Олег Казаков і головний бухгалтер Любов Швирєва. Решта директора - з Києва, і вони входять в керівництво корпорації "Рошен". Голова ради директорів липецької фабрики - В'ячеслав Москалевський, який одночасно є президентом корпорації "Рошен". Також до складу ради директорів липецкой фабрики входять начальник планового відділу корпорації "Рошен" Оксана Мазурук і технічний директор Володимир Ярандін:


Джерело: disclosure.ru
Так що говорити про самостійне прийняття генеральним директором липецької фабрики рішення про припинення та консервації виробництва, швидше за все, не доводиться.
Нагадаємо, гендиректор корпорації Roshen В'ячеслав Москалевський вважав за краще, щоб Липецька кондитерська фабрика в Росії згнила, якщо її не куплять за ринковою ціною.
Чому зупинили фабрику: геополітика чи кон'юнктура?
В аудиторському висновку до річного звіту фабрики йдеться, що наказ про зупинку і консервацію підприємства був виданий 9 січня 2017 року "в зв'язку з несприятливими змінами кон'юнктури ринку". І через це АТ ЛКФ "Рошен" може виявитися неспроможним виконувати свої зобов'язання:




Джерело: disclosure.ru
Однак у річному звіті фабрики вказана інша версія її зупинки. Тут йдеться про те, що підприємство було змушене призупинити виробничу діяльність на невизначений термін "в силу впливу геополітичних факторів":


Джерело: disclosure.ru
Що ж за таємничі "геополітичні" фактори змусили зупинити Липецьке підприємство, в річному звіті не уточнюється. Хоча відповідь на це питання очевидна.
Характерно, що результати діяльності фабрики протягом останніх років її керівництво оцінює як "помірно оптимістичні". А фабрика володіє "факторами і інструментами конкурентоспроможного ринку кондитерської продукції".
Однак "геополітика", схоже, виявилася сильнішою за хорошу ринкову кон'юнктуру.
Якщо фабрику закрили - значить траст не «сліпий"
Наявність липецької фабрики Roshen довгий час було одним з головних претензій до Петра Порошенка. Його постійна риторика про наявність війни з Росією суперечила наявності у Верховного головнокомандувача чинного виробництва у "ворожій країні".
Раніше "Країна" розбиралася, чому Порошенко все-таки зважився закрити липецький Roshen. Ще до обрання президентом 2 квітня 2014 року в інтерв'ю німецькій газеті Bild Петро Порошенко заявив: "Якщо мене оберуть, я продам Roshen. Як Президент України я хочу і буду піклуватися виключно про добробут країни".
Однак продати Roshen чомусь не вдалося. Однією з причин називався арешт майна підприємства через податкові претензії. В результаті 14 січня 2016 року президент заявив, що передав частку в Roshen в якийсь "сліпий" траст.
У спеціальному репортажі з Липецька 21 березня 2016 року "Країна" розповіла, що, незважаючи на арешт майна, фабрика тоді прекрасно працювала і випускала продукцію.
Однак через рік все змінилося. І аудитори, і сама фабрика в річному звіті за 2017 рік повідомили, що в майбутньому вона "може виявитися неспроможною виконувати свої зобов'язання в звичайних умовах ділового обороту".
Це може означати, що Липецьку кондитерську фабрику "Рошен" готують до процедури банкрутства.
А ще зовсім неясно, чому роботу ЛКФ "Рошен" зупинили, як сказано в її річному звіті, "з геополітичних причин". Фабрика могла б працювати далі і приносити прибуток, як це було в 2016 році. Зупинка підприємства ніяк не в'яжеться з його прибутковою роботою.
Відповідно до заяв Петра Порошенка, управління корпорацією "Рошен" було віддано в "сліпий траст" зовнішньому керуючому, яким виявилася компанія "Рошільд". Це означало, що власник бізнесу (тобто Петро Порошенко) не може надавати ніякого впливу на його діяльність в період знаходження на високій посаді.
Але, схоже, "сліпий траст" виявився не зовсім "сліпим". Виходить, що кінцевий власник липецької фабрики все-таки зміг вплинути на свій бізнес, і домігся зупинки роботи компрометуючого його підприємства.
І це сталося, незважаючи на наявність формально незалежного зовнішнього керуючого зі світовим ім'ям. І на те, що функції управління бізнесом в принципі не можуть суміщатися з заняттям найвищою посади в державі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити