image
 |  301 13 Березня 2024 | 21:43

Лісівники Волині проводять весняне висадження лісу

Триває весняне висадження лісу. Лісівники Волині та Рівненщини вже відновили 1025,7 га, висадивши 6,5 млн штук сіянців.

Про це ВолиньЮА повідомили у Поліському лісовому офісі.

Яким буде ліс майбутнього на Поліссі? Яких критеріїв та правил дотримуються спеціалісти при формуванні молодих насаджень? Що враховують і чого ні в якому разі не допускають?

Молоді ліси створюються на ділянках, де минулого року відбулася заготівля деревини. До відновлення готується кожна ділянка і планується робота максимально оперативно: на площах, де ще фактично кілька місяців тому проводили заготівлю, навесні вже спланували підготовку ґрунту та лісовідновлення. Саме спланували, тому що в лісовому господарстві ніщо не відбувається спонтанно і непродумано.

Попередньо щодо кожної окремої ділянки вирішується – будуть створюватися лісові культури, тобто висаджуватимуться сіянці вручну, чи площу краще відвести під природне поновлення. А це вже інший перелік необхідних заходів.

Наступним кроком є прийняття рішення щодо висадження конкретних видів. При цьому враховуються природні умови та тип ґрунту. Все це фіксується у проектах лісових культур.

Створити якісні ліси – таку ціль завжди ставлять лісівники. Різкі відхилення від умов природного середовища не допускаються, але створення в них максимально цінних насаджень – обов’язок.

Тож на окремих ділянках, де зростали грабові насадження і є поживні ґрунти, лісівники вводять дуб.

Наприклад, у Павлівському лісництві філії «Володимир-Волинське лісове господарство», де зростали листяні низькосортні насадження (колишні так звані колгоспні ліси), вже створюють діброви майбутнього. Саме тут – дві ділянки загальною площею 2 га.

Схожа ситуація – у Новозборишівському, Губинському, Горохівському та Павлівському лісництвах.

Загалом по філії буде відновлено 4,8 га таких грабових зрубів.

У філії «Дубенське лісове господарство» в Мирогощанському лісництві також досі зростали малоцінні листяні насадження, створені на ярах та неугіддях ще після Другої світової війни. Там багаті умови, тож теж є можливість висаджувати дуба. Що й спланували на цю весну.

Таких ділянок на Дубенщині загалом понад 70 га. Для цього регіону дубові насадження є найбільш перспективними.

При такому плануванні враховується й економічна складова. Більш цінна деревина дасть можливість у майбутньому збільшити доходи і, відповідно, інвестиції у збереження лісового фонду країни.

Також лісівники продовжують відходити від монокультур. Висаджуються, наприклад, комбінації у вигляді: сосна + дуб + липа або інші.

До культур додаються плодові породи: груша, яблуня. Це складова так званих кормових ремізів, якими харчуються тварини – тоді вони менше пошкоджують основні культури.

У хвойних насадженнях лісівники додатково створюють буферну зону з листяних порід – з метою пожежної безпеки лісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині комунальне підприємство незаконно видобувало пісок (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити