image
 |  5 24 Квітня 2018 | 06:31

«Лісова мафія» на Волині: територію Шацького НПП хочуть поділити на три. Для чого? Частина 3

Нашуміла історія зі спробами «роздерибанити» територію Шацького національного природного парку знайшла своє закономірне продовження. Чергова афера ділків від «лісової мафії» – спроба розділити територію Шацького НПП на три частини, дві з яких згодом можна було би вигідно продати або ж із зиском віддати у приватні руки «потрібним» людям…
У розпорядження «ВолиньUА» потрапив досить цікавий документ. Точніше, проект документу, який можна розцінювати як чергову спробу узаконити той «дерибан» Шацького НПП, про який «ВолиньUА» уже писало у своїх попередніх журналістських розслідуваннях.
Нагадуємо, що вона не обійшлася без уже екс-голови Волинської ОДА Володимира Гунчика (за лічені дні до своєї відставки підписав розпорядження про «віджимання» 2-х гектарів землі від НПП) та одіозного поки ще начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка (значиться у виконавцях цього скандального документу), сумнівні дії якого санкціоновані відповідним погодженням керівництва Держлісагентства України…
Проект нового документу являє собою заготовку клопотання від імені керівництва Шацького національного природного парку в особі її теперішнього директора Марії Христецької. У ньому вона має намір просити у нового голови Волинської обласної державної адміністрації (тепер уже – не Володимира Гунчика, а Олександра Савченка) надати згоду на поділ земельної ділянки на території Світязької сільської ради Шацького району, яка знаходиться у постійному користуванні Шацького НПП, на три окремі земельні ділянки.
Загальна площа земельної ділянки, яка, за задумом ініціаторів цієї чергової афери, мала би бути поділена, – 1715,8001 гектара (кадастровий номер – 0725785600:04:001:0180). Ділянки, які пропонується виокремити після успішної оборудки внаслідок поділу, матимуть розміри: 1,1 гектара; 0,9 гектара; 1713,8001 гектара. Неважко зрозуміти, що йдеться про спробу «відщипнути» від однієї великої цілісної земельної ділянки дві неспівмірно менші…
Яка ж територія криється під зазначеним кадастровим номером? Що являють собою «поділені» креатурою Кватирка земельні ділянки, на які ділки від «лісової мафії» хочуть виробити окремі кадастрові номери?
З публічної кадастрової карти України стає очевидним, що земельна ділянка площею 1715,8001 гектара (кадастровий номер – 0725785600:04:001:0180) знаходиться у постійному користуванні Шацького національного природного парку. Цільове призначення: для природоохоронного, рекреаційного та культурно-освітнього призначення.
В цю площу входить частина озера Світязь (5-й квартал Світязького лісництва), а також два стратегічні об’єкти рекреації Шацького НПП. Це зокрема рекреаційний пункт «Гушівський хутір», про «дерибан» якого «Волинь.UA» уже писало і де, нагадаємо, збудовано шість елітних відпочинкових будинків літнього типу за рахунок Глобального екологічного фонду (GEF).
Інший об’єкт – наметове містечко «Незабудка», розташоване між селом Світязь і турбазою «Шацькі озера» на прибережній смузі озера Світязь, із доступом до водного плеса перлини озерного краю.
Отже, задуманий «лісовою мафією» поділ Шацького НПП на три частини, як показує викіпіровка місцевості, має виглядати таким чином:
Ділянка №1 – 1,1 га: рекреаційний пункт «Гушівський хутір» із майном Глобального екологічного фонду (GEF).
Ділянка №2 – 0,9 га: наметове містечко «Незабудка» фактично на пляжній зоні Світязя.
Ділянка №3 – 1713,8001 га (за мінусом 2-х гектарів площі): територія Світязького лісництва, що входить до складу Шацького НПП.
На думку фахівців, усе це робиться для того, аби легше було «відщипнути» землю від Шацького національного природного парку, а також нерухомість, яка на ній розташована. Адже коли цим земельним ділянкам присвоять окремі кадастрові номери, їх можна буде вигідно продати або ж із зиском віддати у приватні руки «потрібним» людям…
Хоча фахівці переконують: для таких земельно-майнових «операцій» у природно-заповідній зоні одного лишень розпорядження голови ОДА та погодження міністерства чи Держлісагентства явно замало. Відповідно до чинного законодавства, такі оборудки мають бути «освячені» відповідною постановою Кабінету міністрів.
Не хочеться вірити, що уже й на рівні Кабміну «лісова мафія» на Волині з її столичними покровителями все «порішали». Сподіваємося, ця інформація не залишиться поза увагою правоохоронних органів, які в силу своїх службових обов’язків мали би встановити, хто тут – «в темі», а хто – «в долі»…
Мимоволі пригадуються слова активістів, екологів і самих місцевих лісівників, сказані ними відразу після призначення Марії Христецької на цю елітну директорську посаду. Вони вже тоді припускали, що призначення на цю посаду «слухняної дівчинки» Кватирка може завдати великої шкоди Шацькому НПП.
Ці побоювання, на жаль, збуваються, адже всім зрозуміло, що фактично Шацьким НПП керує не Христецька, вона – лише маріонетка в руках спритних ділків від «лісової мафії»…
І ця публікація – насамперед спроба не допустити описаного сценарію поділу земельних ділянок Шацького НПП, після якого їх можна буде «віджати» в парку і передати в приватні руки. Це – спроба наших журналістів не допустити чергового «дерибану». І якщо такий документ зрештою так і не буде підписаний – це журналістське розслідування сповна виконає своє завдання.
Адже для нас очевидно, що на «досягнутому» ці аферисти не зупиняться. Як відомо, непокаране зло породжує ще більше зло. Подальша безкарність лише підігріватиме апетити «бариг від влади», які й надалі зростатимуть. Уже сьогодні є всі підстави стверджувати, що черговим об’єктом «дерибану» в Шацькому національному природному парку стане Мельниківське лісництво, зокрема рекреаційний пункт «Полісянка» на березі мальовничого озера Пісочне. Це – зовсім поруч з уславленим санаторієм «Лісова пісня», лікувальні води якого збагачені іонами срібла та гліцерину. По іншу сторону «Полісянки» – база відпочинку «Медик».
«Полісянка» – не менш ласий шматок для хапуг, адже тут, окрім відпочинкових альтанок, теж збудовані добротні дерев’яні будинки для відпочинку, які, за всіма ознаками, можна віднести до капітальних споруд. І вже сьогодні тут, у прибережній санітарній зоні озера Пісочне, відбуваються суцільні рубки дерев, масштаби яких вражають.
Фахівці стверджують, що таке суцільне вирубування дерев, яке дуже наочно ілюструють надані у розпорядження «Волинь.UA» фото, проводиться з єдиною метою – звільнити площу для облаштування на цьому місці нових рекреаційних об’єктів. Тобто, «відпочивати» «Кватирко енд Ко» збираються з розмахом. І «віджатого» у Шацького НПП рекреаційного пункту «Гушівський хутір» у Світязькому лісництві їм, мабуть, уже видається замало…
З таким темпами скоро дійде черга й до інших ласих об’єктів ПЗФ, розташованих у Шацькому національному природному парку. Сьогодні вони зазіхнули на рекреаційний пункт «Гушівський хутір» і наметове містечко на березі озера Світязь «Незабудка» у Світязькому лісництві.
Завтра – захочуть рекреаційний пункт «Полісянка» у Мельниківському лісництві. А післязавтра – зазіхатимуть уже й на центральні пляжі озера Світязь і озера Пісочне, наметове містечко «Запісочне», усі інші об’єкти рекреації Шацького НПП.
Далі буде?
Степан ХВІРТКО

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити