image
 |  9 24 Квітня 2021 | 17:47

Литовезька ТГ: громада невелика та роботи вистачає

Консультанти АМУ, які працюють на Волині в межах проєкту «ПУЛЬС», що його Асоціація міст України втілює за підтримки USAID, продовжують надавати громадам області фахові консультації.

Про це інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Днями команда представників АМУ – Василь Гром, консультант з бюджетних питань, Валентин Малиновський, консультант з правових питань, Тамара Зубенко, консультант з питань комунікацій – на чолі з виконавчою директоркою РВ АМУ, Мар’яною Конончук відвідали Литовезьку сільську територіальну громаду.

Виїзна консультація до громади, де живе в межах чотирьох тисяч людей, відбулася на запрошення її очільниці, а в минулому секретаря цієї ради, Олени Касянчук. У заході взяли участь пані голова, її заступники, старости трьох округів, працівники різних підрозділів сільської ради та виконавчого комітету.

Оскільки Литовезька громада поки не муніципалітет-член Асоціації міст України, Виконавча директорка Волинського регіонального відділення АМУ, Мар'яна Конончук, ознайомили керівництво громад та фахівців структурних підрозділів сільради із роботою Асоціації, її структурою, співпрацю з міжнародними організаціями та участю у різноманітних проєктах, зокрема, і в проєкті «ПУЛЬС» та діяльністю регіонального відділення.

Пані Конончук також проінформувала присутніх про зареєстровані у Верховній Раді України законопроєкти, що стосуються фінансової спроможності територіальних громад. Зокрема, законопроєкти № 5066 та № 5066-І, які передбачають збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів територіальних громад із 60% до 65%.

До речі, таке збільшення частки зарахування ПДФО дало б громадам Волині до місцевих бюджетів, за підрахунками консультанта з бюджетних питань, Василя Грома, додатково в межах 250 мільйонів гривень.

Також вона зупинилася на суті законопроєктів № 5244-3 та № 5264 (у розробці цього законопроєкту АМУ брала безпосередню участь) та озвучила позицію Асоціації міст України, яка не просто підтримує законодавчі ініціативи, а і відстоює інтереси місцевого самоврядування при їх розгляді та прийнятті. А позиція АМУ чітка – сплата ПДФО юридичними особами та їх підрозділами незалежно від організації їх структури до відповідного бюджету громад за фактичним місцем здійснення діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботу мера Горохова курує депутат Волинської облради від Аграрної партії, - голова фракції ВО «Свобода»

Пан Гром розповів самоврядцям про важливість збільшення дохідної частини місцевого бюджету, проведення ретельної інвентаризації земель та майна на території громади, щоб визначити, кому воно належить і хто за нього має платити. Розповів про можливості для громади пов’язані з безхазним та відумерлим майном та, що з ним робити й інше.

Консультант з правових питань, Валентин Малиновський, докладніше спинився можливостях і перспективах отримання на субвенцій на відкриття ЦНАПів та Центрів надання культурних послуг. Він окремо зупинилась на роз’ясненнях, що стосуються прийнятого у другому читанні та в цілому Проекті Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» (законопроєкт №4535). Наголосивши, що поряд із позитивними моментами занепокоєність АМУ та місцевого самоврядування викликають ухвалені норми законопроекту, які зовсім не пов'язані з місцевим самоврядування.

Консультант з питань комунікацій, Тамара Зубенко, проаналізувала функціонування сайту громади, надала слушні рекомендації щодо покращення його роботи, звернула увагу присутніх на важливості інформаційної відкритості громади та використанні для цього соціальних медіа.

Крім того, представникам громади надали рекомендації щодо особливостей підготовки проєктів рішень селищної ради про встановлення місцевих податків і зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів та відповіла на питання стосовно бюджету і фінансів.

 Йшлося також про е-врядування, покращення інфраструктури на території громади, екологічного стану, зокрема, боротьба зі стихійними сміттєзвалищами та механізми впорядкування поводження зі сміттям у громади шляхом укладання договорів на його вивезення; охорони правопорядку, а саме появи на території офіцера-громади і співпрацю з правоохоронними органами; вибір програмного забезпечення для місцевого ЦНАПу; розрахунок базової дотації з держбюджету місцевим бюджетам; загрози для громади, через ліквідацію підприємства «Шахта №9», що є одним із основних бюджетоутворюючих підприємств, пошук нових шляхів наповнення бюджетів та інше.

Підсумовуючи зустріч, очільниця Литовезької тер громади, Олена Касянчук, зазначила, що такі виїзні консультації, дуже результативні, адже точково дозволяють розібратися з проблемою і практично одразу отримати алгоритм дій для її вирішення.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити