image
 |  4 13 Листопада 2017 | 13:42

Льодовиковий період на Землі почався через вибух покладів газу, - вчені

У 2017 році японські дослідники з'ясували, що зіткнення астероїда з Землею 66 мільйонів років тому спричинило вибух вуглеводнів - газу, нафтопродуктів, покладів вугілля, і стало початком Льодовикового періоду і вимирання динозаврів.

Про це 13 листопада 2017 року повідомляє сайт «Golos.Ua» з посиланням на Phys.org і Scientific Reports.

У науковій статті наводиться аналіз ситуації у виконанні дослідників Нага Осима і Куніо Кайхо. На їхню думку, якщо б астероїд діаметрів близько 9 кілометрів приземлився в іншій частині планети, наслідки не були б настільки катастрофічними.

карта астероидТак, в матеріалі японських вчених з Університету Тохоку йдеться, що Льодовиковий період 66 млн років тому з'явився після того, як падіння великого астероїда в поклади вуглеводнів спровокувало потужний вибух, а щільні хмари попелу і сажі перегородили доступ сонячних променів до Землі.

Відомо, що падіння дев'ятикілометрову астероїда сталося на території Мексики. Японські вчені встановили це за допомогою комп'ютерного моделювання події.

За їх даними, там знаходилися нафтові або вугільні родовища, а також породи, які містять нафту з великою кількістю вуглеводнів. На той час ця територія була найбільш багата вуглеводнями , ніж будь-яка інша місцевість.

Відповідно, якби астероїд вдарив по місцю, де поклади вуглеводнів були менш щільними, то в результаті вибуху сажі і попелу було б менше, Земля не охолола б так сильно. І якби планета не так сильно охолола, динозаври, можливо, вижили б. З іншого боку, це б знизило ризик розвитку на Землі людської раси і появи цілих класів ссавців.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити