image
 |  198 26 Листопада 2023 | 10:51

Льовочкін, Бужанський та інші нардепи хочуть звернутись до Венеційської комісії щодо законопроекту про УПЦ мп

Понад п’ятдесят депутатів Верховної Ради України, серед яких представники партії “Слуга народу” та колишні члени ОПЗЖ, ініціювали звернення до Венеційської комісії з метою експертизи законопроекту 8371, що стосується діяльності УПЦ МП в Україні.

Про це пише nv.ua

У Верховній Раді України формується ініціатива на захист так званої “московської” церкви. Відповідно до інформації, наданої NV від джерел у парламенті, група депутатів, до якої входять Сергій Льовочкін, Максим Бужанський, Артем Дмитрук та 48 інших народних обранців, виступила з ініціативою звернення до спікера ВР Руслана Стефанчука. Мета звернення – запросити Венеційську комісію розглянути питання, пов’язане з УПЦ МП.

Депутатська група, яка налічує понад 50 осіб, направила листа голові Верховної Ради з проханням оцінити законопроєкт 8371, що стосується “заборони УПЦ МП”, через призму Венеційської комісії. У документі, текст якого NV отримало від парламентських джерел, вказується, що ініціатива цього законопроекту має на меті втручання в інтерналізацію релігійних організацій та обмеження права на релігійну свободу, гарантоване державою. Автори листа наголошують, що держава не повинна диктувати віруючим, до якої церкви їм слід відвідувати, та вважають, що це втручання порушує як Конституцію України, так і міжнародне право.

З метою отримання оцінки щодо відповідності законопроекту 8371 конституційним та міжнародним нормам, звернення просить спікера Стефанчука звернутися до Венеційської комісії. Станом на 25 листопада ранок документ підписали 51 народний депутат, серед яких члени фракції “Слуга народу”, такі як Ольга Савченко, Максим Бужанський, Андрій Мотовиловець, Павло Халімон, Павло Фролов, Маргарита Шол, Олександр Федієнко, а також представники групи «Платформа за життя та мир» (екс-ОПЗЖ) Сергій Льовочкін, Сергій Ларін, Микола Скорик, Суто Мамоян, Юрій Павленко, та народні депутати Артем Дмитрук, Євген Шевченко. Цей крок може бути інтерпретований як спроба відтермінування розгляду та голосування за цей законопроект, хоча за інформацією джерел NV у парламенті, розгляд і без цього планувалося відкласти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закликав росію захопити всю Україну: затримали ще одного клірика УПЦ мп

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити