image
 |  2 2 Лютого 2021 | 20:22

Лучанам нагадали про компости

На сьогоднішній день доволі поширеним явищем залишається викидання мешканцями міста зілля, трави та листя у сміттєві контейнери або поруч з ними. Купи сміття біля сміттєвих контейнерів призводять до антисанітарії, мають непривабливий естетичний вигляд. До того ж це є порушенням Правил благоустрою міста Луцька за що передбачений штраф від 340 до 1700 гривень.

Про це інформують луцькі муніципали.

  Часто мешканці нашої громади ставлять запитання «а куди ж дівати зілля з власного городу чи старе опале листя з прибудинкової території?» Як варіант – це компостування та мульчування.

  Компост – це органічні добрива, що утворилися внаслідок розкладання органічних речовин мікроорганізмами.

  Переваги компостування очевидні, особливо якщо ви живете в індивідуальному житловому будинку та маєте власне подвір’я. Ви матимете екологічно чисте добриво для ґрунту та відповідно для рослин, що ростуть на присадибній ділянці та уникните штрафу від інспектора департаменту муніципальної варти за засмічення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку придумали, як боротися із готівкою в транспорті

  Пропонуємо декілька порад щодо компостування.

  Компостну купу можна зробити на краю подвір'я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невелику огорожу навкруг своєї компостної ділянки, на кутках вбийте кілки. Залиште достатньо місця для того, щоб можна було без перешкод підійти до компостної купи. Для компостування листя (скошену траву, зілля) складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м.

  Мульчування – вкривання поверхні ґрунту рослинними рештками для захисту ґрунту від пересихання й перегрівання. Свіжо скошена трава або ж інші дрібні рослинні решти чудово підходять для мульчування.

  Шановні мешканці громади! Компостуючи зілля, листя, траву та інші залишки рослинності, а також проводячи мульчування ви не лише отримаєте користь для власного господарства, але й зробите життя оточуючих більш комфортним а місто чистішим та привабливішим.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити