image
 |  4 20 Серпня 2020 | 15:40

Лучани стривожені відкриттям магазину в пам’ятці архітектури

Жителі центральної частини Луцька проти відкриття магазину в житловому будинку, який віднесений до пам’ятки місцевого значення.

Про це повідомив у фейсбуці начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис.

У відділ охорони культурної спадщини звернулися стривожені мешканці і повідомили про можливу загрозу одному з найкращих будинків на вулиці Сенаторки Левчанівської - №5, позаяк на першому поверсі наче планується магазин.

«Будівля справді вирізняється серед забудови вулиці. На другому поверсі гарний декор з пілястрами, маскаронами, ліпниною, а на першому - доволі оригінальна штука!», - йдеться у дописі.

«Різьблена дерев'яна плита з імітацією металоконструкції з гнутих ферм і заклепок. Це вельми рідкісний (на сьогодні в Луцьку таких залишилося 1-2 приклади) естетичний зразок архітектурної репрезентації індустріальної доби ХІХ століття. Самобутня фішка всієї вулиці», - розповідає керівник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьк потопав у зелені: показали листівки, яким - півстоліття (ФОТО)

На сьогоднішній день, оригінального автентичного вікна вже нема, за наявними фото, його замінили десь між 2015 і 2017 роками. Як розповів чиновник, будівля віднедавна є нововиявленою пам'яткою архітектури місцевого значення. Без погоджень і дозволів будь-які перероблення заборонені. Збережність автентичних елементів обов'язкова!

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити