image
 |  4 28 Травня 2018 | 05:49

Луцьк: на даху найдовшого у світі будинку пропонують проводити екскурсії (ВІДЕО)

У будинку більше 3 тисяч квартир, 88 під'їздів, він розтягнувся на три кілометри і займає два проспекти.
Про це 23 травня 2018 року повідомляє сайт «Сьогодні».
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xMiu0r7bRqo[/embed]
Чи знаєте ви, де знаходиться найдовший у світі будинок? - Ні, не в Нью-Йорку, не в Стокгольмі і навіть не в Москві - а у нас, в Луцьку. У ньому більше 3 тисяч квартир, 88 під'їздів. Будівля розтягнулася на три кілометри і займає 2 проспекти. А ще цей будинок може сам заробляти гроші.
У повній екіпіровці піднімаємося на дах, звичайної на вигляд дев'ятиповерхівки. Звідси Луцьк як на долоні. А ось де закінчується наш будинок, не видно.
Тільки за умовною прямою його довжина сягає 1 750 метрів. Якщо рахувати ці відгалуження - це майже 3000 метрів, - говорить екскурсовод Іван Шворак.

З висоти пташиного польоту будинок-гігант нагадує бджолині стільники. Він розтягнувся уздовж двох проспектів. У ньому 88 під'їздів і більше трьох тисяч квартир. Тільки ЖЕКам за його обслуговування мешканці платять більше трьох мільйонів гривень в місяць.
Архітектору Василю Маловіца було 33, коли він спроектував будівлю, що виходить за рамки радянських стандартів.
Вперше в історії архітектури було застосовано рішення трьох променевих вставок, тобто будинки почали будуватися під кутом в 120 градусів, - розповідає син архітектора Павло Маловіца.

Будували будинок 10 років. Потрапити в книгу рекордів архітектор не прагнув, згадують його діти. Хотів спорудити комфортний житловий комплекс. І у нього вийшло.
Цей будинок – цілий мікрорайон. Зі своїми садками, школами, аптеками, супермаркетами. Тут проживає близько десяти тисяч осіб. Щоб обійти цей будинок пішки, потрібно більше години. Дворами швидше, але легко загубитися. Тому викликаємо таксі.
Таксист не здивований. Каже, одразу видно – не місцеві.
Щоб найдовший будинок в світі туристи могли побачити не тільки з землі – місцеве турагентство запропонувало використовувати для екскурсій і навіть для урочистих заходів ... його дах. А половину зароблених грошей віддавати на благоустрій під'їздів і дворів.
У Стокгольмі, Нью-Йорку, Москві, навіть в Києві і Львові є екскурсії по дахам, але це просто екскурсії по простим дахам. А у нас є непростий дах. У нас є дах найдовшого будинку в світі, - розповідає директор туристичного агенства Віталій Новицький.

Місцева влада - за. Тепер слово за мешканцями. Тільки від них залежить, чи стане їх будинок ще популярнішим.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити