image
 |  4 24 Січня 2020 | 13:41

Луцьк не має повторити долю Кам'янця-Подільського, - депутат Луцької міськради

Луцьк не має в майбутньому повторити долю Кам'янця-Подільського і втратити статус обласного центру, наслідком чого стане його поступове перетворення у провінційне містечко.

Таку думку висловив депутат Луцької міськради, голова фракції ВО "Свобода" Микола Федік.

Депутат Луцької міськради розмірковує: чи зможе Луцьк в майбутньому зберегти за собою статус обласного центру, або ж стане містом, яке увійде до складу іншої області. Як зауважує Микола Федік, історія показує, що адміністративний статус міста має значення.

"Наведу яскравий приклад. Всі знають місто Кам'янець-Подільський. Це відносне невелике, хоча і затишне місто, з відомою фортецею і населенням близько 100 тисяч осіб. Воно входить до складу Хмельницької області і за економічним потенціалом значно поступається нинішньому обласному центру. Але були часи, коли все було інакше.

У 1797 - 1914 роках Кам'янець-Подільський був центром Подільської губернії. Саме статус міста як адміністративного центру сприяв його активному розвитку. На початку XX століття Кам'янець був 50-тисячним містом із розвинутою на той час промисловістю та бурхливим культурним життям. За кількістю населення він перевищував Вінницю і був удвічі більшим за Хмельницький. Але після Першої світової війни часи змінилися. Кам'янець-Подільський втратив статус адміністративного центру. Правда, 1937 - 1941 році тимчасово Кам'янець-Подільська область була відновлена. Щоб 12 травня 1941 року назавжди зникнути. З того часу місто остаточно втрачає статус регіонального центру і стає провінційним", - відзначає депутат Луцької міськради.

Читайте також: Депутат Луцької міськради просить відремонтувати дорогу у Старому місті

На думку Миколи Федіка, у Луцька є два шляхи розвитку. Один передбачає поступове перетворення у провінційне тихе містечко на узбіччі активного економічного розвитку. Інший - максимально скористатися своїм потенціалом, щоб закріпити за собою статус регіонального центру.

"У Луцька є два шляхи - наслідувати приклад Кам'янця-Подільського і в майбутньому перетворитися у скромне провінційне місто на узбіччі транспортних шляхів і активного ритму 21-го століття. Хоча і з власним замком. Або ж розвиватися як сучасний економічний, адміністративний, туристичний і логістичний центр і на повну використовувати свій потенціал та вигідне географічне розташування. Особисто мені до вподоби більше другий варіант.

Переконаний: міська та обласна влади мають об'єднатися і спільно працювати над розвитком регіону та обласного центру. Залучати інвестиції, розбудовувати інфраструктуру, активно покращувати транспортне сполучення Луцька з іншими регіонами та країнами. Треба відійти від провінційно-містечкового мислення і ставити перед собою амбітні цілі та досягати їх. Від цього виграє не лише Луцьк, а й вся волинська громада. Бо якщо місто одного дня втратить статус обласного центру, то це може бути назавжди", - наголошує голова фракції ВО "Свобода" у Луцькій міській раді.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити