image
 |  4 28 Квітня 2021 | 13:31

Луцька міськрада вимагає встановити кримінальну відповідальність за колабораціонізм

Луцька міська рада ухвалила звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо підтримки Проєкту Закону №2549 від 06.12.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України(щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм)».

Проєкт рішення був внесений на розгляд сесії фракцією ВО «Свобода».

«Сьомий рік поспіль на Сході України триває війна з Росією. Крім зовнішнього ворога, маємо внутрішнього – прихвостні Москви продовжують не визнавати Росію агресором, ведуть із ворогом переговори та публічно схвалюють дії окупанта, вступаючи з ним у колаборацію. У той час тільки за лютий 2021 року на фронті загинуло 18 українських воїнів, загалом із початку року загиблих уже – близько трьох десятків, і вогонь російських окупаційних військ по українських позиціях не припиняється», - зазначив у виступі голова фракції ВО «Свобода» у Луцькій міськраді Микола Федік.

У зверненні наголошується, що ухвалення закону про колабораціонізм стане вагомим кроком влади у справі очищення країни від її зрадників.

«Ще 6 грудня 2019 року Проект Закону №2549 від 06.12.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм)» зареєструвала народний депутат Оксана Савчук. Законопроект пропонує доповнити Кримінальний кодекс України статтею 1111 про колабораціонізм, встановити кримінальну відповідальність для колаборантів за:

- публічні заклики до державної зради;

- невизнання Росії агрессором;

- свідому співпрацю з оккупантом;

- виготовлення і розповсюдження матеріалів із закликами до колабораціонізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мета створення «Медичного об'єднання МТО» - поставити пацієнта у центр уваги, - депутат Луцької міськради

Станом на березень 2021 року у Верховній Раді України вже зареєстровані ряд проєктів законів про колабораціонізм від різних політичних сил, зокрема – ВО «Свобода» (№2549 від 06.12.2019), «Європейська Солідарність» (№5135 від 23.02.2021), «Слуга народу» (№5143 від 24.02.2021 та №5144 від 24.02.2021). Це ще раз підкреслює зростаючу актуальність порушеної проблематики та гостру необхідність прийняття у воюючій Україні закону про колабораціонізм.

Захист державних кордонів, збереження цілісності української держави та всебічний її розвиток – одні з ключових ідеологічних принципів. У зв’язку з цим закликаємо зареєстрований Проект Закону №2549 від 06.12.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм)» винести на розгляд у сесійну залу Верховної Ради в найкоротший термін та ухвалити його».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити