image
 |  5 2 Липня 2020 | 13:23

Луцька міськрада звернулася до уряду щодо належного утримання схилів замку Любарта

Луцька міськрада підтримала проєкт рішення "Про звернення до Прем’єр-міністра України, Міністра культури України щодо належного утримання схилів замку Любарта".

Про це інформує власкор "ВолиньUA".

Проєкт рішення внесений фракцією ВО "Свобода".

Як зазначив доповідач з даного питання депутат Андрій Білан (фракція ВО "Свобода"), станом на сьогодні вали Луцького замку потребують особливої уваги в утриманні, розчищенні та укріпленні мурів.

"Місцями є тріщини та руйнування кладки цегли стін замку. Актуальним залишається питання щодо реставрації та утримання в належному стані пам’ятки національного значення, яка має важливу роль для обласного центру Волині, як одна із туристичних родзинок та надбань української нації", - сказав Андрій Білан.

Депутати також запропонували внести у проєкт рішення додаткові пункти про розгляд можливості передачі замку на баланс Луцької міськради та звернутися в Комітет гуманітарної політики Верховної Ради України.

У зверненні міської ради йде мова про такі пункти:

1. Сприяти справі належного утримання схилів Замку Любарта, очищення та облаштування схилів пам’ятки національного значення від бур'янів.

2. Мінкультури України, відповідно до покладених на нього завдань, – вжити необхідних заходів задля проведення охоронних заходів щодо збереження пам'ятки національного значення та території, на якій вони розташовані, від пошкодження внаслідок дії природних факторів.

Зокрема, Мінкультури України, у межах повноважень:

2.1. Погодити проведення земляних робіт у межах території, на якій розташована пам'ятка національного значення «Луцький замок» та сприяти у фінансуванні проєкту укріплення валів;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий ринок у Луцьку не повинен перетворюватися у Старий ринок, - депутат Луцької міськради

2.2. Надати депутатам міської ради інформацію про технічний стан пам'ятки національного значення «Луцький замок».

2.3. Сприяти у фінансуванні на проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт у межах території Луцького замку, на якій розташовані пам'ятки, та в зонах їх охорони.

2.4. Сприяти в облаштуванні доступності до Замку Любарта та музеїв, які знаходяться на території твердині, для людей з інвалідністю, а також передбачити для потреб таких людей будівництво спеціального ліфту для підняття на вежу чи мури твердині.

3. Мінкультури України та Волинській обласній державній адміністрації – взяти під контроль реалізації робіт із розчищення валів Луцького замку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити