image
 |  14 26 Червня 2022 | 19:11

Луцька районна рада не підтримала проєкт рішення "Свободи" про заборону московського патріархату

Луцька районна рада, на жаль, не спромоглася ухвалити звернення щодо заборони діяльності в Україні церкви московського патріархату, внесене на розгляд фракцією ВО "Свобода". Хоча це питання, на нашу думку, не просто назріло, а давно перезріло. І воно тим більше актуальне в період відкритої агресії і повномасштабного вторгнення в Україну московського окупанта, який творить геноцид українців на наших землях.

Про це написав на сторінці у Фейсбук депутат Луцької районної ради від ВО "Свобода", перший заступник голови Луцької райради Сергій Сівак.

Хочу нагадати, що наша політична сила - Всеукраїнське обєднання «Свобода» - завжди у політичному житті країни намагалися бути на крок попереду. Згадайте ініційовані нами політичні заяви та звернення до Верховної Ради щодо заборони партій ОПЗЖ та Шарія, звернення щодо необхідності прийняття закону «Про територіальну оборону», «Засудження колаборантів» і т.д. (цей перелік можна продовжувати).

І тоді знаходились скептики, що стверджували «не на часі», «не розхитуйте човен у наших спокійних водах», «не сійте розбрат в діяльності ради», «немає відмашки вищестоящего начальства» і т.п.

Майже всі ці меседжі я знову почув у п'ятницю, 24 червня, на черговій сесії Луцької районної ради, коли йшлося про «Звернення до Президента України, Верховної Ради України, начальника Волинської обласної військової адміністрації, вірян Української православної церкви московського патріархату на Волині». Адже питання стосувалося діяльності московського патріархату, дії якого носять відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер.

Відверте дежавю із цим питанням. Запропонований «зумівський» формат проведення сесії абсолютно звужує можливості проведення політичної дискусії і пошуку прийнятного для більшості представників політичних партій, консенсусу.

Хоча, про який консенсус тут може бути мова? Чи це не кіріл благословляв російських вояків на війну і вбивства в Україні? Чи не московський піп передавав у Сіверодонецьку відомості про дислокацію українських військ, чим безумовно прискорив здачу цього міста? Чи не настоятель російської церкви в Бородянці, Віктор Талько, допомагав окупантам брати в полон мирне населення?

Чи не по наводці таких же попів розстрілювали на окупованих територіях членів сімей АТОшників, громадських активістів, поліцейських? І таких прикладів - маса.

Мовчання вбиває. А прийняттям такого звернення Луцька районна рада чітко би задекларувала свою громадянську позицію. Тим більше, що подібні документи вже прийняті десятками обласних, районних, міських та селищних рад на території республіки.

Аж навіть, прийняття цього звернення потрібне, як моральна підтримка, до прикладу, парафіяльній громаді невеликого села Ржищів, колишнього Горохівського району, яке уже місяць, як переважною більшістю зголосилось про свій перехід до Православної Церкви України, а невелика групка осіб всіляко цьому перешкоджає.

Зрозуміло, час усе розставить на свої місця. Але успіх на «передку» буде лише тоді, коли наші бійці будуть відчувати надійну підтримку в тилу. Скільки ще смертей українців потрібно, щоб позбутися згубного впливу кривавого "руського міра"?

Тому щиро сподіваюся на розуміння цих банальних речей та більш послідовну позицію своїх колег у майбутньому.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити