image
 |  277 2 Травня 2024 | 14:48

Луцький майстер створив із "Лесиного ясена" скрипку-довбанку (ФОТО)

Майстер стародавніх музичних інструментів Дмитро Березюк із Луцька завершив роботу над скрипкою-довбанкою із частини 250-літнього "Лесиного ясена".

Про це в коментарі Суспільному розповів лучанин. З його слів, над роботою працював 2-3 місяці, коли мав вільний час.

"Це традиційний вид скрипок — не клеєні частинками як фабричні, а з суцільного шматка деревини. Гриф і струнотримач виготовлені з граба. Корпус, гриф і верхня дека наклеєна. Верхній поріжок із бивня мамонта, який мені колись давно передали друзі", — сказав майстер.

Дмитро Березюк зазначив, що свою першу скрипку-довбанку оцінює добре і вже встиг оцінили звучання інструмента.

"Як на першу скрипку-довбанку — результат гарний. Для точності доводилося багато вимірювати всього. Складно було тільки те, що я повністю ще таких скрипок за технологією видовбування ківша ще не робив", — розповів майстер.

Окрім скрипки-довбанки, у колекції створених народних інструментів, зазначив лучанин, було орієнтовно 20 дудок-колянок і майже 80 традиційних сопілок. Також із "Лесиного ясена" у 2021 році, додав лучанин Дмитро Березюк, виготовив бандуру Київський кобзарський цех.

Що відомо про "Лесин ясен"

"Лесин ясен" — це 250-літнє дерево, яке було розташоване в старій частині міста Луцька та мало статус ботанічної пам'ятки. За переказами під цим деревом писала свої вірші велика українська поетеса Леся Українка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити