image
 |  2 30 Липня 2018 | 17:47

Людей на візках віднесли до учасників дорожнього руху

Людей на візках визнали учасниками дорожнього руху. Ввели поняття "крісло колісне", замість "інвалідний візок". Відповідну постанову прийняв Кабмін.
"Раніше люди, які рухалися у візках, не мали спеціального статусу. Їх прирівнювали до пішоходів. Рішення уряду виправляє недоліки в правилах дорожнього руху, наближає їх до європейських норм", - каже Gazeta.ua юрист Вадим Володарський.
Люди на колісних кріслах мають право рухатися тротуарами, пішохідними або велосипедними доріжками, їздити краєм проїжджої частини дороги, вулиці чи узбіччям.
"Під час руху тротуарами такі водії повинні виконувати вимоги, що стосуються пішоходів. Якщо особа в колісному кріслі рухається по узбіччю, або краю проїжджої частини, має пересуватися у напрямку руху транспортних засобів. Повертати ліворуч або праворуч можна на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямі", - пояснює Gazeta.uaадвокат Валерій Пономаренко.
Візочники повинні використовувати справні і належно обладнані колісні крісла. На них не можна перевозити вантажі та пасажирів.
"Якщо на транспортному засобі є знак "Водій з інвалідністю", потрібно мати при собі документ, що підтверджує цей статус. Коли ознаки інвалідності не є явними й водій не має необхідних документів, йому загрожує штраф. Сума - від 60 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - продовжує фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мерія Ковеля вже вдруге за рік купила кондиціонери


Для пересування в темний час доби крісла варто обладнати ліхтарями чи світловідбивними елементами. Їх також можна прикріпити до одягу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити