image
 |  7 28 Січня 2023 | 17:47

Магнітні бурі: чим загрожують і скільки їх буде у лютому

Сплески на Сонці часто пов'язані з темними плямами на зірці – це області, в яких температура значно нижча, ніж на іншій поверхні, тому вони здаються чорними. Сонячні плями продукують масивні вибухи електромагнітної енергії, які на величезній швидкості вириваються в космос і несуться через простір, наприклад, до Землі.

Бурі, спричинені сонячними спалахами, які взаємодіють з іоносферою нашої планети, можуть порушувати радіохвилі в регіоні, куди вони потрапляють. Це означає, що після сонячного спалаху можуть виникнути труднощі зі зв'язком, а в деяких випадках можуть бути вимкнені сигнали навігації, повідомляє EIS Council.

"Сонячні бурі – досить часте явище в житті Сонця та нашої планети. Більшість із них ніяк не впливають на Землю, однак іноді вони викликають геомагнітні збурення, які характеризуються полярними сяйвами в атмосфері, порушенням роботи приладів та іншими явищами. Сонячна буря не схожа на звичайну бурю, яка складається з вітру, дощу чи граду. Натомість вона складається з сонячної радіації", – ідеться в повідомленні.

Магнітні бурі тривають не довше години, перш ніж згасають. Хоча спалахи недостатньо енергійні, щоб вийти за межі іоносфери, будь-який досить сильний спалах може призвести до незначного коливання магнітного поля Землі. Він створює електромагнітний імпульс, який може мати серйозні глобальні наслідки.

У лютому землян чекають одразу чотири магнітні бурі.

"Варто пам'ятати, що Сонце часто підносить астрономам сюрпризи у вигляді несподіваних викидів корональної маси. Тому до списку можуть додатися ще кілька випадків", – кажуть вчені.

5 лютого прогнозують сильну магнітну бурю. Такі бурі можуть викликати збої в роботі електричних приладів, радіо, GPS та супутників. У північних регіонах планети, імовірно, спостерігатимуть полярні сяйва.

7 лютого магнітна буря очікується середньої інтенсивності. 10 лютого прогнозується ще одна сильна магнітна буря. А 15 лютого – слабка.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити