image
 |  9959 15 Грудня 2023 | 19:33

Малоросійський дух: чому у Шацькій громаді не хочуть називати вулиці на честь Героїв України

Війна росії проти України триває вже майже десять років. А у Шацькій громаді все думають над тим, як знайти спосіб не називати вулиці на честь українських Героїв, які віддали своє життя за нашу свободу. Також тут всіляко уникають згадок про видатних національних діячів сучасного і минулого. Сумно і огидно спостерігати за тим як колишні представники Партії регіонів придумують щораз хитромудріші способи, щоб зберегти у Шацьку денаціоналізований заповідник без українських Героїв і української ідентичності.

Ще 23 червня 2023 року комісія, очолювана Ольгою Сахарук, заступником Шацького селищного голови подала на розгляд сесії Шацької с/р проєкт рішень щодо перейменування вулиць в зв’язку з Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки» (далі – закон про «декомунізацію»). Але для нових назв вулиць були запропоновані абсолютно «нейтральні» прикметники: травнева, спортивна, вишнева, квіткова, лісова, затишна, тиха, липова, світанкова, тощо. Однак на сесії депутати не підтримали даного рішення.

Розпорядженням Шацького селищного голови Сергія Карпука № 183-р від 29 червня 2023р. була створена нова комісія. Її очолив я, депутат Шацької селищної ради Андрій Лисий, представник ВО «Свобода».

12 грудня 2023 р. відбулась позачергова сесія Шацької селищної ради, на якій вдруге мало розглядатись питання щодо перейменування вулиць, провулків та інших об’єктів. Після довгих суперечок депутати питання щодо перейменування вулиць в Шацькій громаді відклали. А все через страх давати вулицям україноцентричні назви. Як і раніше у владі Шацька знайшлися люди, яким до вподоби перейменовувати вулиці на честь представників флори та фауни, явищ природи. Але тільки не воїнів, які загинули, віддаючи своє життя в боротьбі з російськими загарбниками.

«Згідно з розпорядженням Шацького селищного голови Сергія Карпука була створена комісія щодо найменування (перейменування) вулиць, провулків та інших об’єктів на виконання Закону України про «декомунізацію», в яку входять старости громади, депутати, члени виконавчого комітету, працівники апарату Шацької с/р, громадські діячі, історики, науковці. Комісія визначила 30 вулиць (провулків) в громаді, які підпадають обов’язковому перейменуванню відповідно до Закону України про «декомунізацію». При прийнятті рішення про нові назви вулиць комісія керувалась Законом України про «декомунізацію», думкою громадян, які надійшли від Загального відділу Шацької с/р при громадському обговоренні, роз’ясненням Українського Інституту Національної пам’яті, де вказано, що під час роботи з перейменування слід взяти до уваги для увічнення пам’яті вшанування Героїв Небесної сотні, воїнів АТО, які загинули за суверенітет і територіальну цілісність України. Важливо при перейменуванні забезпечити увічнення пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті. Організації, структури або формування, що існували протягом ХХ століття, метою діяльності яких було здобуття (відновлення) або захист незалежності України. Осіб, які зробили значний особистий внесок в розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя задля формування історичної свідомості українського народу. Найбільше з опитаних жителів громади в письмовому виді було прохання залишити рішення комісії щодо нових назв вулиць, яке надійшло на розгляд комісії від загального відділу Шацької с/р. Однак, за один день до позачерговій сесії Шацької сільської ради, апарат ради виставив проєкти рішень щодо нових «нейтральних» назв вулиць. Таким чином, повністю проігнороване рішення нашої комісії», - висловився я щодо даної ситуації.

Наприклад:

- с. Мельники: з вул. «1 Травня» на «Травневу» (заборонена назва), (рішення комісії – «Героїв України»);

- с. Мельники: з вул. «Колгоспна» на нейтральну «Квіткову», (рішення комісії - «Героїв Крут»;

- с.Пульмо: з вул. Жовтнева на «Затишну», (комісія - «Героїв України»);

- с. Пульмо: з вул. «Африкантова» на «Тиха», (комісія - «Героїв УПА»);

-смт. Шацьк: з вул. «Степана Шковороди» на «Відродження», (обурює те, що ця пропозиція від одного жителя, а комісія і 51 житель - «Степана Бандери»);

- смт. Шацьк: з вул. «1 Травня» на «Єдності», (комісія - «Галини Зуб»);

-смт. Шацьк: з вул. «Гагаріна» на «Констянтина Чеснокова» (члена КПРС з 1950 року! (дані з інтернету), (декомунізація ???)), (комісія - «Леоніда Каденюка»);

- смт. Шацьк: з вул. «Мічуріна» на «Гетьманська», (запропонована всього одним жителем громади), (комісія і 51 житель - «Симона Петлюри»);

- с. Світязь: з вул. «Жовтнева» на «Варшавська», (комісія - «Героїв Небесної сотні»);

- с. Світязь: з пров. «Жовтневий» на «Затишний», (комісія - «Героїв Небесної сотні»);

- с. Світязь: з вул. «Вереснева» на «Ковалівка», (комісія - «Івана Франка»);

- с. Світязь: з вул. «8 березня» на «Липова», (комісія - «Василя Стуса»).

Постає питання: з якою державою ідентифікують себе представники влади Шацької селищної громади? У них є патологічне несприйняття українських національних Героїв? Чи вони не поважають українських воїнів, які відали своє життя у війні з московитами? А може там просто бояться давати вулицям виразні україноцентричні назви, бо припускають, що сюди прийдуть російські окупанти? Тому хай ліпше будуть волошкові, світанкові, травневі і ягідні вулиці, ніж Героїв УПА, Героїв України, Степана Бандери, Романа Шухевича, Василя Стуса чи Симона Петлюри?

В чому ж причина такої слабкодухості в громаді, яка розташована на Волині – краю, який багатий традиціями УПА та національно-визвольної боротьби? Напевно у тому, що в оточенні сьогоднішнього керівництва Шацької с/р працюють колишні члени Партії регіонів або їх прихильники. Це вони голосували в Шацькій районній раді за прийняття російської мови як другої державної в 2012 році. А сьогодні мають вплив на голову громади і на прийняття рішень щодо перейменування вулиць. Тому вони не хочуть бачити наших Героїв в нових назвах вулиць для увіковічення пам’яті. І абсолютно не зацікавлені у тому, щоб виховувати молоде покоління у патріотичному дусі. Про що можна вести мову, коли у селі Світязь по сьогодні недалеко від шкільної гімназії Обеліск Слави «прикрашає» велика п’ятикутна зірка – символ комунізму. Може, ця зірка чекає на «рускіх асвабадітелей»?

Враховуючи підступну маніпуляцію з боку апарату Шацької селищної ради, я запропонував зняти з розгляду сесії підтасоване питання щодо перейменування вулиць і врахувати в проєкті думку комісії, яка висловила її ще 11 листопада 2023 року. А рішення про перейменування перенесли на іншу сесію Шацької селищної ради. Цікаво, що місцева влада проігнорувала думку комісії, яка нагадаю, обиралась, розпорядженням голови Шацької с/р Сергієм Карпуком.

Згідно з Законом України про «декомунізацію», голова ради при повторному перейменуванні вулиць (провулків) має право одноосібно перейменувати вулиці (провулки). Але, напевно, боїться брати на себе відповідальність. Тому вирішив це зробити руками депутатів. Хотілося б, що у керівництва селищної ради та депутатів вистачало мужності і свідомості прийняти виважені і правильні рішення.

Варто зазначити, що Шацька селищна рада менш ніж за місяць до повномасштабної війни, 27 січня 2022 року № 20/3 не підтримала рішення щодо приведення у відповідність до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки». Ось все, що потрібно знати про рівень свідомості та патріотизму окремих представників місцевої влади.

Андрій Лисий, депутат Шацької селищної ради, ВО «Свобода»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити