image
 |  4 7 Квітня 2021 | 18:35

Мар’янівська громада на Волині, якої могло і не бути, активно живе та розвивається

Мар’янівської територіальної громади, нині Луцького району, могло і не бути серед нинішніх 54 волинських територіальних громад. Місце для неї на децентралізаційній мапі області та України довелося відвойовувати, зокрема, і в столичних кабінетах.

Не останню роль у створенні цієї громади відіграли представники Волинського регіонального відділення Асоціації міст України та консультанти Асоціація міст України, які працюють в області в межах проєкту «ПУЛЬС», - пише АМУ на сторінці у facebook.

Тож причетність Волинського РВ АМУ до створення Мар’янівської ТГ надала черговій виїзній консультації особливої ваги. Громаду на колишній Горохівщині відвідали виконавча директорка РВ АМУ, Мар’яна Конончук, консультанти «ПУЛЬСу» – з бюджетних питань, Василь Гром, з правових – Валентин Малиновський, із питань комунікацій Тамара Зубенко.

Участь у консультації взяли голова Мар’янівської селищної ради Олег Басалик (фракція ВО "Свобода"), секретар ради Ольга Васюренко та інші самоврядці.

Традиційно на початку зустрічі, пані Конончук розповіла про роботу Асоціації міст України, її представництва на Волині, проєкту «ПУЛЬС», про систему роботи, структуру і завдання, які перед собою ставить АМУ.

Передала самоврядцям також набір вузько спеціалізованих посібників для фахівців місцевої ради, які розроблені АМУ. Наголосила на вигодах членства в АМУ для громад.

Консультант з правових питань АМУ, Малиновський, серед іншого, розповів про перспективи громад отримати субвенції на створення ЦНАПів та Центрів культурних послуг.

До речі, в Мар’янівській громаді вже підготували всі потрібні документи, щоб отримати субвенцію на створення ЦНАПу, який тут дуже потрібний. Працюють також над розробкою Стратегії розвитку громади, роблячи її такою, щоб відповідала стратегіям розвитку області та держави. Адже лише за таких умов, у перспективі, громади могтимуть розраховувати на державні гроші на розвиток інфраструктури.

Пріоритетне для керівництва громади і створення належної медичної та освітньої мереж, щоб люди могли отримувати послуги на найвищому рівні.

Удосконалення роботи бухгалтерії, формування дієвої структури виконавчого комітету, оптимізація освітньої та медичної мереж, отримання виконкомом статусу юридичної особи. Це лише частина питань щодо яких проконсультував самоврядців у Мар’янівці консультант з бюджетних питань АМУ, Василь Гром.

Також просили мар’янівці поради у пана Грома щодо того як діяти, коли держава не виконує своїх фінансових зобов’язань перед жителями громади. Йшлося, зокрема, про те як діяти керівництву громади у ситуації з виплатами родинам, де є діти з рідкісними орфанними захворюваннями, а таких дітей у громаді аж троє.

Зі слів секретаря ради Ольги Васюренко, щороку виділяють із місцевого бюджету допомоги скільки можуть, розуміють, що це не багато. Втім, існує державна програма, через яку кожен хворий має отримати по 500 тисяч гривень на рік, хоча, зі слів батьків, потрібно хоча по 800 тисяч. Батьки в розпачі, бо для їхніх дітей день без ліків і належного харчування може стати останнім... Втім, допомагати таким сім’ям має держава фінансуючи відповідні програми і держбюджету, а не місцеве самоврядування.

Нагадаємо, що орфанні хвороби — це вроджені або набуті захворювання, які трапляються вкрай рідко — рідше ніж один випадок на 2000 населення країни. 80% цих захворювань генетично обумовлені. Вони не лише мають тяжкий і хронічний перебіг, але й супроводжуються зниженням якості та скороченням тривалості життя пацієнтів. Такі люди, зазвичай, потребують дороговартісного, безперервного та пожиттєвого лікування. Більшість орфанних захворювань діагностують у ранньому віці, у 35% випадків вони стають причиною смерті малюків до року, у 10% – дітей у віці до 5 років, у 12% – у віці від 5 до 15 років.

Намагалися спільно розібратися і з тим, чому Держгеокадастр передав Мар’янівській тергромаді в комунальну власність лише незначну частину земель за межами населених пунктів, а чимало їх лишив у державній власності. Перебувають у власності держави, зокрема, і торфовища, які часто-густо горять і тоді, щоб не допустити екологічного лиха, чомусь замість держави, знову, має перейматися місцева влада.

Йшлося під час заходу й про створення в громаді Молодіжної ради, адже тут розуміють, що майбутнє саме за молоддю та розвитку сайту громади, як основного майданчика комунікації.

Консультація «децентралізаційного десанту» від АМУ та проєкту «ПУЛЬС» до Мар’янівської ТГ виявилася насиченою, конструктивною та ефективною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свою вину не визнає: директора Луцького підприємства втретє судили за затримку зарплат

Як результат, керівництво громади зацікавилось членством у Асоціації міст України, яка на сьогодні об’єднує понад 900 муніципалітетів.

До речі, наступним кроком, після прийняття Мар’янівської територіальної громади до Асоціації міст України, стане підписання між нею та АМУ Меморандуму про співпрацю в межах такого документу між Асоціацією та Міністерством цифрової трансформації України. Головна мета Меморандуму – консолідація зусиль для співпраці в напрямку цифрової трансформації громад.

АМУ та Мінцифри визначили напрями співпраці: цифрова трансформація освіти, медицини, ЖКГ, запровадження е-документообігу та е-послуг, Смарт Сіті нарівні місцевого самоврядування.

Окрім того, АМУ та Мінцифри поширюватимуть успішні кейси та кращі практики у сфері впровадження цифрових технологій в управління громадами.

До речі, цифрова трансформація освіти дозволить місцевому самоврядуванню впровадити навчальні та інформаційні програми та курси, освітні проєкти, спрямовані на підвищення рівня цифровізації в громадах.

Пріоритетні напрямки співпраці у 2021 році:

– дошкільна освіта;

– Нова Українська Школа;

– інклюзивна освіта;

– предмети природничого-математичного циклу;

Для реалізації всіх вищевказаних пунктів територіальна громада підписує Меморандум про співпрацю з Всеукраїнською Асоціацією Міст України та заповнює заявку на участь в освітньому грантовому проєкті АМУ.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити