image
 |  0 13 Серпня 2020 | 15:56

Медовий спас 2020: що святять та чого не можна робити 14 серпня

Медовий Спас або Маковія - перший з трьох літніх свят на честь Спасителя. Наступними святкують Яблуневий та Горіховий.

До церкви в цей день приносять святити мак та мед нового врожаю. Мед не слід забирати додому. Після освячення, його треба віддати нужденним, або залишити в церкві, як милостиню. Також обов'язково приносять воду - на честь ритуалу її освячення Медовий спас іменується Спасом на воді. Також, святять різноманітні квіти, особливо чорнобривці та волошки, й обереги з трав, які називають "маковійчиками". Обереги роблять із голівок маку, чорнобривців, гвоздик та волошок, полину й інших цілющих трав.

На Маковія готують різноманітні страви з маком: вареники, пироги, маківники, обрядові коржики - шулики, а також пряники з медового тіста - медяники. Однак не слід забувати, що на Першого Спаса починається Успенський піст. Тому всі страви готують пісними. Піст триває два тижні й закінчується 28 серпня - на свято Успіння Богородиці.

В це свято не можна шуміти, весело гуляти й гучно розмовляти, бажати людям зла. Також уникають важкої роботи. Цього дня була давня традиція чистити та впорядковувати колодязі. Традиційно 14 серпня востаннє купаються у відкритих водоймах. Вважають, що на Спаса скупатися - гріхи та хвороби змити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неправомірні лікарняні: як українці обманюють соцстрах

Народні прикмети на Маковія:

Якою буде погода на Медовий Спас – такою вона буде й 28 серпня.

Пройшов Спас – пройшло й літо.

Після Медового Спасу бджоли перестають носити мед.

Якщо дощ на Маковія, лісових пожеж буде мало.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити