image
 |  128 23 Жовтня 2024 | 13:34

Медзаклади Волині перевірила Національна служба здоровʼя України

У середу, 23 жовтня у Луцьку відбувся пресбрифінг представників Національної служби здоров’я України з регіональними медіа Волинської області.

Про це інформує ВСН.

Метою зустрічі було представлення результатів планових моніторингових заходів закладів охорони здоровʼя Волинської області, які надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, пологах та медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках у межах Програми медичних гарантій (ПМГ).

Спікерами заходу були:

  • Ірина Кондратова, заступниця Голови Національної служби здоровʼя України (НСЗУ);
  • Тетяна Кудик, директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ.
  • Модерувала захід журналістка Наталія Соколенко.

Що показав моніторинг лікарень Волинської області?

Заступниця голови Національної служби здоровʼя України Ірина Кондратова розповіла про результати проведення у регіоні моніторингу роботи закладів охорони здоровʼя за Програмою медичних гарантій (ПМГ) та наголосила на важливості дотримання надавачами послуг умов договору з НСЗУ.

Також у виданні нагадують, що НСЗУ проводить два види моніторингу - автоматичний (здійснюється постійно в електронній системі охорони здоровʼя) та фактичний (плановий або позаплановий, передбачає візити в медзаклади або аналіз їхніх документів).

До планового моніторингу в першому півріччі 2024 року заклади Волинської області не потрапили. У другому півріччі НСЗУ проведе документальний моніторинг Любомльського ТМО, Медичного обʼєднання Луцької МТГ, Міськрайонного ТМО Ковельської міської ради за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах».

Автоматичний моніторинг виявив досить високий рівень проведення тромболітичної терапії у чотирьох медзакладах області:

  • Медичне обʼєднання Луцької МТГ - 32% (451 пацієнт з інсультом у 2024 році, 403 з яких - з ішемічним);
  • Нововолинська центральна лікарня - 26% (141 пацієнт з інсультом у 2024 році, 113 з якихз ішемічним);
  • Любомльське ТМО - 14% (109 пацієнтів з інсультом у 2024 році, 91 з яких - з ішемічним);
  • Ратнівська центральна районна лікарня - 8% (97 пацієнтів з інсультом у 2024 році, 86 3 яких - з ішемічним).

Додають, що в середньому по Україні показник застосування тромболітичної терапії складає 10%.

Тромболітичні препарати допомагають попередити ураження головного мозку та покращити якість життя пацієнта.

У двох медзакладах Волині за перші пів року 2024 року спостерігається досить високий показник проведення кесаревих розтинів (30%):

  • Горохівська багатопрофільна лікарня - 30% (111 пологів, 33 - кесаревим розтином);
  • Луцький клінічний пологовий будинок - 30% (563 пологи, 167 - кесаревим розтином).

Ще в одній лікарні Волині приймали пологи, не маючи договору з НСЗУ за відповідним пакетом у звʼязку з тим, що не відповідали навіть мінімальним вимогам, у тому числі робили кесареві розтини: Рожищенська багатопрофільна лікарня - 35 пологів (6 - кесаревим розтином).

«НСЗУ контрактує лікарні для надання безоплатних послуг пацієнтам за міжнародними стандартами, і моніторинг дозволяє бачити, на що використовуються сплачені кошти та як надаються послуги за певними обʼєктивними показниками.
Так, високий відсоток проведення тромболітичної терапії є позитивним сигналом: пацієнтам надають послугу, яка зберігає можливість швидкого відновлення після інсульту. Водночас високий відсоток проведення кесаревих розтинів вагітним групи ризику свідчить про недотримання стандартів та маршрутів, що є небезпечним і для матері, і для дитини.
З наступного року ми не контактуватимемо за пакетом з пологів малопотужні лікарні, які мають показник кесаревих розтинів більше 25%».

Окрім забезпечення права пацієнта на безоплатні медичні послуги, моніторинг допомагає контролювати цільове використання лікарнями бюджетних коштів.

У чотирьох лікарнях автоматичний моніторинг виявив необґрунтовані електронні медичні записи(ЕМ3) щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій»:

  • Волинське обласне ТМО захисту материнства і дитинства - 236 ЕМ3;
  • Нововолинське центральна міська лікарня - 127 ЕМ3;
  • Медичне обʼєднання Луцької МТГ - 95 ЕМ3;
  • Волинська обласна клінічна лікарня - 79 ЕМ3.

Цим медзакладам перерахують кошти, отримані за відповідним пакетом від НСЗУ.

Корисним для пацієнтів стане новий дашборд, який вже доступний на сайті НСЗУ «Електронна карта місць надання послуг із медичної допомоги». На ньому можна переглянути, в якому медзакладі надають ту чи іншу послугу, де є потрібний лікар або де можна пройти потрібне обстеження, а також побачити, скільки людей скористалися певною послугою за останні 3 місяці, щоб зрозуміти рівень завантаженості.

Читайте також: Літакам "Нової пошти" дозволили літати до Києва та Львова

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити