image
 |  4 10 Серпня 2020 | 19:53

Мешканців мили примусово: як боролися із тифом у Луцьку століття тому

В період Першої світової війни Луцьк був окупований австрійськими військами. Міщани переживали голод і поширення хвороб. Ситуація погіршувалася близьким розташуванням фронту. Хліб і м’ясо стали дуже дорогими, а від певного часу малодоступними.

У 1915 році у місті почалася епідемія тифу. З нею боролися найкращі лікарі міста. Міський уряд був змушений із власних рядів утворити Санітарний комітет. Лікарі одразу поділили місто на санітарні райони. Вони ходили по будинках, слідкували за чистотою в них, санстаном у дворах, реєстрували хворих.

Щоб побороти епідемію тифу, вирішили провести примусову дезінфекцію мешканців Луцька. Усіх євреїв міста примусово роздягали, стригли і купали. Це було генеральне миття всього міста, адже на той час 92% лучан були євреями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який вигляд мав Луцький замок 40 років тому? (ФОТО)

Санітарна комісія взяла під опіку усі міські криниці, стала вести нагляд за станом міського парку. Зрештою, епідемію тифу побороли.

А тим часом австрійські вояки парилися у прекрасній лазні на околиці Луцька.

Олександр КОТИС

Джерело: «Хроніки Любарта»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити