image
 |  515 22 Лютого 2024 | 12:03

Ми є свідками, як український аграрний бізнес, наче санітар, вскрив чиряк польського неконкурентноздатного, дотаційного аграрного ринку

Економічні, торгові війни між країнами, корпораціями, бізнесом були є і будуть. Не гарячу фазу війни називають конкуренція. Поки будуть ресурси, ємність ринку, попит і пропозиція, гроші доти будуть ''конкуренція''.

Начитався доморощених експердів, сплакнув над важкою долею польських рольнікув, плакав ще більше, ніж коли вони писали про покривджених українцями польських перевізників. Як це не дивно, ми є свідками, як український конкурентоспроможний аграрний бізнес, наче санітар, вскрив чиряк польського неконкурентноздатного, дотаційного с/г калхоза - совка. Польські калхознікі, які десятиліттями сидять на шиї німецьких платників податків - дотаціях, в нас на очах здуваються, як колись здулись дотаційні совкові заводи-гіганти. Якихось 5% ринку в Польщі захопили на рік українці і рольнікі з сотнями млрд евро дотацій ''поплили''. Якихось пару мільйонів тон українського зерна на ринку Німеччини і горять пердаки. Цо сі стало, пановє? Українцям дали на рік-два можливість грати за правилами ЄС, і? Бездотаційним Українцям.

Можете блокувати кордон, переступати через нашу кров, та реалії такі, що вам прийдеться сісти за стіл переговорів з нашими аграріями, звісно, якщо ви не самогубці і хочете залишатись на цьому ринку. Україна зараз всю увагу концентрує на війні, завтра концентруватиме, в тому числі, на створенні навколо себе продуктового аналогу ОПЕК, для регуляції ціни на збіжжя в світі. І о Боги, для тиску на ринки, де є марґінали, що скачуть проти України. Ба більше, і з метою опритомнити уряди ворожих до України держав. Тих різних розцяцькованих дихтаторів, що без нашого зерна і півроку не протримаються на троні. Тепер будете балансувати між московськими нафторублями і українськими зерногривнями. Когось Бог наділив нафтою, а когось багатою землею. Инше питання, що досі в Україні не було влади, яка б працювала на те, щоб Україна стала геополітичним гегемоном, влади з державним мисленням.

Ах та, геть забув, геть олігархів, геть схематозне зерно, геть корупціонерів, Україна нічого з агросектору немає і всьо такоє.

Андрій МІЩЕНКО, політолог, аналітик, народний депутат VII cкликання від ВО «Свобода» (https://t.me/AndriyMishchenko_official)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити