image
 |  0 3 Серпня 2018 | 08:56

Ми можемо і хочемо працювати, - колектив волинської шахти, яку прирекли на закриття

Працівники ВП «Шахта №9 «Нововолинська» надіслали колективне звернення голові Волиньської ОДА Олександру Савченку в якому виклали факти зловживань у вугільній галузі Волині, назвали імена «смотрящих» та запевнили, що можуть і хочуть працювати.
Звернення опубліковано на Нововолинському інформаційному порталі.
Шахтарі розповіли історію шахти, яка здана в експлуатацію 1963 р. з проектною потужністю 450 тисяч тон в рік. При встановленій виробничій потужності 116 тис. тон на рік шахта забезпечена запасами на 13,3 роки.
З січня підприємством було відвантажено вугілля на суму понад 54 млн. гривень, крім того на складі шахти накопичено вугілля на суму понад 10 млн. гривень.
«Хоча від ДП «Волиньвугілля» на виплату заробітної плати, перевезення працівників та матеріально-технічне забезпечення виробничого процесу видобутку вугілля отримано коло 38 млн. гривень. Куди керівництво ДП «Волиньвугілля» витрачає кошти залишається під великим питанням. Бо судячи по тому, що заробітну плату виплачують з хронічною затримкою, гірничошахтне обладнання не поновлюється, матеріальних ресурсів не вистачає, кошти - або розкрадаються, або неефективно бездарно, можливо, з власною вигодою використовуються, наносячи державному підприємству не підйомні збитки», - йдеться у звернені.

Шахтарям стало відомо, що керівництво ДП «Волиньвугілля» реалізацію вугільної продукції здійснює на енергогенеруючою станцією, через посередників всупереч наказу Міненерговугілля №237 від 11.03.14р «Про невідкладні заходи щодо запобігання проявам корупції», без попередньої оплати, по заниженій ціні, на компанію ТзОВ «Український національний продукт».
«Що це за компанія. Чому, в.о. генерального директора Пилипюк А.П. йде на прояв корупції, зловживання службовим становищем, можливо, в особистих інтересах або третіх осіб всупереч інтересам підприємства, заподіює істотну матеріальну шкоду, створюючи вибухову обстановку в трудових колективах, підштовхуючи шахтарів до акцій протесту? Відповідь одна – він виконує завдання, які йому диктує, такий собі «бізнесмен» «смотрящий» Венгрін А.П., нібито радник керівника ТзОВ «Український національний продукт», який розподіляє та розпоряджається коштами заробленими шахтарями, приймає участь в організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських заходах», - зазначають гірники та додають, що про факти зловживань, було доведено до керівництва Міненерговугілля, але їх ніхто не розглянув, а  звернення у правоохоронні структури закінчились бюрократичними відписками.

Крім того, трудовий колектив, глибоко обурений прийнятим рішенням, викладеному в Наказі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України №550 від 21.08.2015р.., щодо подальшої роботи шахти №9 «Нововолинська». Неодноразові звернення щодо скасування злочинного, виданого попереднім міністром Демчишеним В.В. наказу, залишені без будь-якої уваги.
«Ситуація у вугільній галузі Волині сьогодні вкрай критична, присутня ціла низка проблем: затримка у виплаті заробітної плати, державної підтримки немає, прогнози щодо вирішення шахтарських проблем невтішні, шахта №10 не будується, робочі місця скорочуються і це все на тлі злиденного існування та зубожіння народу. Отже, працівники шахти глибоко занепокоєні майбутнім їх родин, та майбутнім Волинського вугільного регіону. У цей нелегкий час потрібно докладати максимум зусиль, аби копальні Нововолинська мали право на існування, та не порушувалось головне право людини – це право на працю та її гідну оплату.
Ми можемо і хочемо працювати, а нас лишають цієї можливості, бо як пояснити останні накази Міненерговугілля від 12.06.18р за №318 в якому йдеться про термінове виділення від ДП «Волиньвугілля» та переведення шахти в третю групу, в групу де зараз знаходяться шахта №1 та №5  «Нововолинська» шахта «Візейська» та інші вугільні підприємства які вже закінчили своє виробниче існування», - кажуть шахтарі.

Також обурення трудових колективів викликає повернення на роботу колишніх керівників підрозділів державного підприємства «Волиньвугілля» Борсука М.М. Танчева П.М., які на думку колективу, скомпрометували себе на займаних посадах, обікрали і довели вугільні шахти до банкрутства та закриття, внаслідок чого під тиском трудових колективів були звільнені.
У зверненні повідомляється, що на ВП «Шахта №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» протягом робочого тижня були проведені колективні збори з питання подальшої роботи підприємства. Була висунута вимога до керівництва шахти, ДП «Волиньвугілля» та Міненерговугілля про припинення будь-яких заходів по реструктуризації підприємства та виділення шахти № 9 «Нововолинська» в третю групу. Колектив шахти націлений на виконання плану вуглевидобутку.
Олександра Савченко просять допомоги скасувати накази №550 від 21.08.2015 року №442 від 29.06.2017 року, та №318 від 12.06.2018 року, Розпорядження КМУ №696-р, посприяти у вирішенні питання життєдіяльності підприємства, зберегти робочі місця і зняти вибухову соціальну напругу. В свою чергу працівники шахти запевняють, що будуть наполегливо працювати на покращення добробуту нашої держави.
 
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити