image
 |  2 22 Лютого 2018 | 08:11

Ми не можемо дозволити, аби польська політика писалася під диктування Кремля, - Гжегож Схетина

Польська опозиція подала зміни до резонансного закону про «бандеризм». Про це 21 лютого 2018 року повідомляє сайт «Новий час». У Польщі опозиційна партія Громадянська платформа подала президентові Анджею Дуді проект змін до закону про Інститут національної пам’яті. З альтернативного законопроекту зникли не політкоректні формулювання щодо «українських націоналістів» та «бандеризму». Про це повідомив лідер ГП Гжегож Схетина у Twitter політсили. За його словами, стурбованість опозиції і необхідність вносити зміни в резонансний закон викликані різкою реакцією міжнародної спільноти. Зокрема, він згадав негативну реакцію на закон держсекретаря США Рекса Тіллерсона, Верховної Ради України, прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху.
Ми не можемо дозволити, аби польська історична політика писалася під диктування Кремля, який сьогодні своєю політикою хоче розсварити нас із стратегічними союзниками, а також сусідами, - заявив він.
Нещодавно польський історик, публіцист Єжи Тарґальський оприлюднив інформацію про те, що над поправкою клубу Кукіз’15 до закону про Інститут національної пам’яті Польщі, в якій неправильно визначено геноцид вчинений українськими націоналістами, працювали проф. Войцєх Партач, учасник російської конференції в Криму, та проф. Володимир Осадчий з Товариства Польща-Схід, колишнього Товариства польсько-радянської дружби.
Партія Право і справедливість її (поправку – ред.) прийняла, а якби цього не зробила, Кукіз обвинуватив би ПіС у пробандерівській позиції. Це проблема невідома в Третій Річпосполитій; тоді поляки дрижали перед тим, що про нас напишуть за кордоном. Ми це змінили, сьогодні нагороджують політиків за захист Польщі, – відзначає дописувач.
У свою чергу в альтернативному законопроектові йдеться про «злочини, скоєні на тлі національних, етнічних, расових та релігійних протиріч, особливо скоєних формуваннями, які співпрацювали з третім рейхом». Нагадаємо, польський закон про Інститут національної пам’яті не діятиме до винесення рішення щодо нього Конституційного суду. Раніше планувалося, що він набуде чинності з 1 березня. Закон про ІНП значно розширює повноваження установи в справі розслідування «злочинів, скоєних проти польського народу і його доброго імені». 6 лютого закон підписав президент Польщі Анджей Дуда. Цей закон вводить кримінальну відповідальність за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Зокрема, йдеться про використання формулювання «польські табори смерті». Крім того, забороняється заперечувати злочини українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської різанини, яку Варшава раніше визнала геноцидом.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити