image
 |  0 6 Березня 2019 | 14:21

Ми його загортаємо грейдером, - голова Підгайцівської ОТГ про те, як борються з несанкціонованим сміттєзвалищем

Мешканець села Підгайці Луцького району Дмитро Мельник, який скидав сміття на заплаву річки Стир, може заплатити до 12 тисяч гривень штрафу. Про це розповів голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк. Через неправомірні дії чоловіка на околиці села утворилось стихійне сміттєзвалище.

Колись тут видобували пісок, а тепер місцеві звозять сюди сміття, розповідає Володимир Гнатюк. Чоловік показав відео, яке відзняв три дні тому. На ньому видно, як мешканець Підгаєць Дмитро Мельник з трактора скинув сміття.

Володимир Гнатюк, житель с. Підгайці: « Відзняв це відео і розмістив у Фейсбук. Реакці була миттєва, реакція-вибух, люди почали поширювати. Я думаю, місцева влада відреагує, бо це таке не може бути. Це екологічне лихо може бути. Усе в річку піде, бо весна, вода піднімається і все піде на місто».

Несанкціоноване сміттєзвалище знаходиться за 200 метрів від житлових будинків. У одному з них живе Олексій Демчук. Він каже: заключив договір із сільрадою на вивіз сміття. Платить 12 гривень з людини за місяць.

Олексій Демчук, житель с. Підгайці: «Люди не хочуть везти у те Брище, економлять солярку, економлять на грошах. А за усіма бігати, сваритися? Я вже не знаю, скільки я тут бігав і сварився! Чого тут тільки немає! Це ми лише поверхнево бачимо, а скільки ще загорнуто!

Микола Сивий, житель с. Підгайці: «От порозкидаємо і потім хтось прийде, - запалить. Той привезе з села, той з цегельного, - запалить, а ти дихай тим!)

Олександр Кашевський, житель с. Підгайці: «Лежить целофан, піднімається вітер, воно його розносить, по всьому плесу і на городи, часом бачу, що літає по селу. - Запах відчувається? - Якщо щось горить, чи щось гниле з льоха викинуть. Чути».

Микола Сивий розповів, що минулого року у квітні написали звернення у сільську раду, щоб стихійне сміттєзвалище прибрали. Під ним підписалося 15 людей.

Юрій Семенюк, голова Підгайцівської ОТГ: Я вам не скажу, як тоді відреагували бо сміття постійно. Ми його загортаємо грейдером, технікою. Ми усе робимо для того, щоб сміття не було. У нас є автомобіль, що вивозить сміття. До речі, за днів 20 ми купуємо ще один автомобіль».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перебігала дорогу, бо болить спина, - луцькі горе-пішоходи

Голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк каже, чому важко покарати порушників: «Буває, що телефонують: «Мій сусід везе сміття». Кажу: «Напишіть заяву». «Ні, не буду, бо то мій сусід». Сільський голова має бути кругом крайнім. У даному випадку, якщо є відео, то все ж видно, ми одразу вирахували, хто то є».

Юрій Семенюк розповів, що створять адмінкомісію, зобов’яжуть Дмитра Мельника, який вивіз сміття, прибрати. Сума штрафу, яку чоловік заплатить, залежатиме від масштабів забруднення: «Якщо брати по законодавству, на скільки я знаю, то береться від плями забруднення і там є розрахунок. Штраф може бути від 12 тисяч і більше».

Зі слів начальника відділу управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ольги Грицай в області діє 471 сміттєзвалище і 11 полігонів. З них 102 сміттєзвалища мають паспорти.

Детальніше - у сюжеті UA:Волинь.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити