image
 |  4 3 Червня 2022 | 13:48

Михаїл відвідав храмове свято на Волині (ФОТО)

З нагоди престольного празника митрополит Луцький і Волинський Михаїл у храмі Вознесіння Господнього у Горохові очолив Божественну літургію.

Про це інформує Волинська єпархія Православної Церкви України.

За відправою, зокрема, молилися: старший декан і настоятель протоієрей Андрій Сидор, інше духовенство благочиння.

Архівні документи свідчать, що саме від 1583 р. місто мало свою церкву. У 1814 р. у Горохові було побудовано Свято-Миколаївський храм, проте невдовзі його знищили. На цьому місці розпочалося будівництво нового Божого дому. У 1844 р. освятили церкву Вознесіння Господнього.

На честь відміни кріпосного права у Горохові побудовано каплицю Вознесіння Господнього, проте радянська влада зруйнувала цю божницю, а на її місті встановила танк. Під час Другої світової війни дзвони храму зникли. Ймовірно, їх зняли й забрали німці або сховали парафіяни. Пізніше їх шукали та не знайшли.

До 1992 храм був мало розписаний. А з 1992 року розпис храму проводили іконописці Олександр Корецький (лауреат премії Йова Кондзелевича), Володимир Гетьманчук, Ігор Івашко та ін.

Протягом 1994–1995 р.р. за ініціативи о. Андрія відновили каплицю.

У храмі є старі ікони Почаївської, Базарської, Цегівської Божої Матері. Почаївською вона називалась тому, що боронила православних від нападів «погані татарської»; Базарською, бо зберігалась у Базарському монастирі; Цегівською, бо після припинення Базарського монастиря була передана у церкву села Цегів. Також, у церкві знаходяться інші образи волинської школи іконопису.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити