image
 |  5 27 Серпня 2020 | 08:49

Микола Федік: «Свобода» у Луцькій міськраді є осередком дисциплінованості та послідовності

П’ять років роботи Луцької міської ради поточного скликання фактично позаду. Ця каденція була однією з найважчих. На неї припала смерть міського голови, жорстке політичне протистояння всередині ради, реформа децентралізації та створення Луцької ОТГ. Але на фоні політичного хаосу були оазиси дисциплінованості та послідовності. Своїми враженнями про роботу Луцької міськради ділиться голова фракції ВО «Свобода» Микола Федік.

- До завершення поточної каденції Луцької міської ради залишилося два місяці. Що можете сказати про депутатську роботу за останні п’ять років?

- Після виборів 2015 року міська рада серйозно оновилася. Більшість депутатів вперше отримала мандат. Думаю, це мало вплив на роботу. На перших порах в обранців громади була відчутна мотивація до змін. Каденція розпочалася жваво. У депутатів було багато хороших ідей. Це стосується і фракції ВО «Свобода». Міська влада намагалася втілювати в життя корисні для громади проєкти. Політичних потрясінь було мало, що сприяло конструктиву. Але ситуація змінилася після смерті міського голови Миколи Романюка у лютому 2017 року. Розпочався період політичної турбулентності та протистояння. Зміна секретарів міської ради, призначення нових заступників, намагання відкликати окремих депутатів, переформатування більшості, судові баталії, протистояння у сесійній залі негативно вплинули на ефективність роботи. Фактично понад рік було втрачено, перш ніж робота міської ради знову увійшла у більш-менш нормальне русло. Відверто кажучи, на початку каденції я сподівався, що рада працюватиме більш ефективно. Впевнений, ми могли б зробити набагато більше для міста та лучан. Але вийшло трохи інакше.

- А що ви думаєте про роботу фракції ВО «Свобода» у Луцькій міськраді?

- Наша фракція складається з п’яти депутатів. Свободівці з самого початку активно включилися у роботу. Можу з гордістю сказати, що наша фракція - одна з найпродуктивніших. Депутати активно працюють як на округах, так і під час засідань постійних комісій та на сесіях. Ми провели велику кількість прийомів громадян. Вдалося втілити чимало ініціатив щодо розвитку міської інфраструктури. Вирішувалися питання ремонту прибудинкових територій та дахів, заміни вікон, утеплення фасадів будівель, руху громадського транспорту. Ми відстоювали необхідність ремонту вулиць у тому числі приватного сектору, про благоустрій яких усі забули. Як керівник фракції та Луцької міської організації ВО «Свобода» я задоволений роботою нашої команди та кожного з депутатів зокрема. Найголовніше, що депутати від «Свободи» займалися депутатською діяльністю і активно використовували усі можливості на благо громади.

Також не можу не відзначати інший принциповий момент. Фракція ВО «Свобода» під час роботи проявила монолітність і дисциплінованість. Як і належить політичній партії з ідеологічною основою, а не тимчасовому проєкту. Усі депутати фракції залишилися у ній, незважаючи на політичні баталії. Чого не можна сказати про деякі інші політичні сили.

- У 2015 – 2020 роках Луцька міська рада часто ухвалювала проєкти звернень до органів центральної влади України. Чим можете пояснити таку універсальність?

- Луцька міська рада до певної міри є політичним органом. Хотілося б цього чи ні. І вона час від часу має приймати політичні рішення, які стосуються загальноукраїнських питань. Мова йде про проєкти рішень щодо захисту національних інтересів, щодо соціально-економічної політики уряду. Вважаю, що є принципові речі, на які мають реагувати органи місцевого самоврядування. Адже вони представляють інтереси своїх виборців. Луцьк – частина великої України. І нашу думку у Києві мають чути.

- «Свобода» запам’яталася жорсткою критикою проєктів рішень, які містять елементи з корупційною складовою. Зокрема, мова в першу чергу йде про земельні питання…

- У свої передвиборчій програмі ми чітко наголошували, що будемо жорстко реагувати на усі спроби дерибану комунального майна. Це питання принципу. Тому ми в жодному разі не могли дозволити собі промовчати, коли на сесію окремі депутати у власних інтересах виносять питання, які йдуть врозріз з інтересами громади міста. Класичний приклад: земля, яку можна використати на благо міста чи вигідно продати на аукціоні, потрапляє у руки окремим ділкам. Під час поточної каденції з цього приводу доходило навіть до фізичного протистояння у стінах міської ради. «Свобода» готова до такого протистояння, якщо будуть спроби окремих депутатів дерибанити власність луцької громади. Ми переконані: депутати прийшли у Луцьку міську раду, щоб всебічно розвивати місто та дбати про добробут усіх лучан. Якщо ж певні особи пробуватимуть пропихнути через міську раду свої шкурні інтереси, ми не будемо мовчати.

- Ще на початку реформи децентралізації фракція ВО «Свобода» і ви особисто озвучували чітку позицію: щоб розвиватися, Луцьк має зрости територіально. Після 25 жовтня площа міста дійсно суттєво зросте. Як ви оцінюєте перспективи міста у нових реаліях?

- Без збільшення площі Луцьк не має шансів на залучення крупних інвесторів, розвиток інфраструктурних проєктів. І ризикує з часом перетворитися у провінційне містечко. В мене є багато питань до реформи децентралізації. Але, що маємо, те маємо. Головне завдання тепер – ефективно розпорядитися новими територіями Луцької міської ОТГ. При грамотному керівництві у нас є шанс збудувати потужну велику громаду. Потрібно ставити перед собою амбітні цілі та досягати їх.

- Між тим, через карантин і економічну кризу цього року бюджет Луцька може втратити 100 млн гривень. Як ви оціните дії центральної влади у протидії коронавірусу?

- Коли світ зіткнувся з новим вірусом, у людей було мало інформації про хворобу та реальну смертність від неї. Напевно, на перших порах жорсткий карантин був виправданим. З часом стало зрозуміло: окремі заходи є перебільшеними. Настав час об’єктивно оцінити шкоду від карантину і шкоду від коронавірусної інфекції. Це – пряме завдання влади. Що ж ми побачили? Неспроможність центральної влади вчасно і об’єктивно реагувати на виклики. Повну відірваність від реального життя людей. На передовий фронт боротьби з коронавірусом вийшли місцеві громади. Луцька міська рада виділила десятки мільйонів гривень. Ситуація була контрольована. Але раптово наприкінці літа комусь в Києві абсолютно безпідставно прийшло в голову занести Луцьк в червону зону. А це означало зупинку всіх підприємств, установ, ринків, громадського транспорту. Повну зупинку економіки Луцька, яка і так зазнала потужного удару. А як бути з лучанами? На що їм жити? Звісно, що міська влада відмовилася виконувати абсурдне рішення уряду.

- Нещодавня соціологія щодо рейтингу міських голів-свободівців у Тернополі, Івано-Франківську та Хмельницькому наробила багато галасу. Високі цифри підтримки мерів, які перевищують 50%, вас здивували?

- Я у «Свободі» з 2007 року і постійно контактую з партійцями з інших регіонів. Знаю особисто цих мерів тривалий період часу. І мені відомий потенціал свободівської команди. Така висока довіра для мене зовсім не є несподіванкою. Це – наслідок ефективної роботи на користь громади. Вона демонструє здатність йти в ногу з часом, бути господарниками, правильно організувати роботу міської влади, налагодити спілкування з мешканцями, розставити пріоритети, мислити стратегічно, залучати інвестиції. У липні разом з колегами мав нагоду ознайомитися з роботою міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, рейтинг підтримки якого сягає 88%, а «Свободи» у місті – понад 50%. Усі залишилися приємно враженими.

На фото Микола Федік разом з міським головою Івано-Франківська Русланом Марці́нківим 

- 25 жовтня відбудуться місцеві вибори. За яким принципом ваша політична сила формуватиме команду для походу у Луцьку міську раду?

- ВО «Свобода» - це не тимчасовий політичний проєкт, який створюється під вибори. Ми існуємо вже майже 30 років. Наша команда згуртована ідейним фундаментом. Людей з Луцької міської організації знаю особисто не один рік. Ми точно не будемо набирати людей на вибори по оголошенню. Не будемо проводити різноманітні конкурси чи кастинги. Формування команди для походу у міську раду – це не шоу. Ми – класична партія. В процесі нашої діяльності і викристалізовуються кандидати, які балотуватимуться у депутати. Ми будемо виходити з принципів професіоналізму, досвіду та порядності. А Луцька міська організація ВО «Свобода» на конференції визначить, хто з них відповідає критеріям для балотування у депутати Луцької міської ради.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити