image
 |  2 12 Жовтня 2020 | 14:49

Микола Сушик: Для мене за честь служити громаді*

Кандидат в депутати до Волинської обласної ради та Ковельської районної ради свободівець Микола Сушик належить до молодих політиків нового зразка. Інтелігентний, принциповий, відповідальний та відвертий перед людьми - ось риси, які характеризують голову Любомльської районної ради. У інтерв’ю Микола Сушик ділиться власним баченням передвиборчої ситуації та розповідає про свої цінності та переконання.

- У Вас за плечима, незважаючи на вік, вже вагомий досвід депутатської та управлінської діяльності. Як оцінюєте реформу децентралізації?

- Сама суть реформи непогана. Вона передбачає передачу коштів, повноважень, відповідальності на рівень громад, наближення послуг до людей. Але, на жаль, до цього часу уряд Зеленського не спромігся виробити остаточного бачення. Ніхто не знає, що буде «на виході». Громади не мають впевненості в податковій базі навіть на наступний рік, не говорячи про якусь стратегію розвитку. Уряд вправно щороку навішує на місцеві бюджети додаткові видатки, змушує оптимізувати різні установи. А разом з тим не спромоглися всім громадам навіть землю передати (можливо нема вже що передавати?). Що казати, якщо навіть у виборче законодавство вносяться зміни вже під час самого виборчого процесу. Немає слів….

- Як у таких умовах працювати?

- А так і доводиться працювати. Треба бути готовим до всього.

- Що скажете про новий районний рівень?

- Дуже складне питання. Спочатку точились дискусії взагалі про його доцільність. Сьогодні призначені вибори в 4-ри районні ради області, але до цього часу ніхто не знає повноважень цих рад. Одним словом, я такого безладу ще не бачив.

- Але Ви будете балотуватись до Ковельської районної ради?

- Так, тому що вважаю, що розібратись в цьому «хаосі» зможуть тільки фахові люди, а депутатський та управлінський досвід мені у цьому допоможе. Переконаний, що у разі обрання мене до цієї ради, зможу достойно представляти інтереси Любомльської, Головненської, Вишнівської, Рівненської громади у Ковельській районній раді. Але як люди вирішать, так і буде.

- Ви також є кандидатом в депутати до Волинської обласної ради?

- Так. Закон дозволяє балотуватись у ради двох рівнів, тому вирішив спробувати. Є хороший досвід роботи з обласною радою. Зокрема, така співпраця, а саме з впливовою фракцією Свободи в обласній раді (Вітів Анатолій Миколайович – голова фракції, Духницький Сергій Анатолійович –депутат від Любомльського району), дала можливість за цю каденцію залучити до 10 млн грн. на розвиток Любомльщини. Це і дороги, вуличне освітлення, садочки, амбулаторії, школи, ФАПи… Тому хотілося б бути корисним людям і зреалізувати багато чого з запланованого. Для мене за честь служити громаді.

- Конкретніше, будь ласка, на що пішли ці кошти?

- Це дороги в місті Любомль по вул. Прикордонників і у с. Масловець. Це амбулаторії в смт Головне, с. Гуща. Дитячі садочки в Любомлі (ДНЗ №1), Куснищах, Головно. Вуличне освітлення в Любомлі (по вул. Ростислава Братуня, вул. Мохнюка та вул. Лейтенанта Кібенка), Машеві, Масловці, Скрипицях, Ясному, Головно, Будниках. Це відремонтовані школи Любомля (№1-теплотраса та №3- заміна вікон), школи в смт. Головно, Бережцях. Це ФАПи в селах Чмикос і Крушинець. Будинки культури в селі Нудижи та селі Бережці. Одним словом, нам багато що вдалося зробити. Дуже добре, коли є кому відстоювати інтереси на обласному рівні. Тому, в разі обрання мене до обласної ради, буду продовжувати залучати кошти на розвиток нашої рідної Любомльщини.

- До Волинської обласної і Ковельської районної ради Ви йдете в списках «Свободи»?

- Ну звичайно. Я вже більше 16 років є членом ВО «Свобода» і цим пишаюсь. Не збираюсь зраджувати своїм принципам, переконанням та однодумцям, які поруч зі мною. Не сприймаю перебіжчиків-пристосуванців і не розумію як наші люди з року в рік за них голосують. Вони ж на кожні вибори ідуть під іншими прапорами. Хіба не очевидно, що це пристосуванці, які заради власної вигоди пруться у депутати на кожних виборах від абсолютно різних партій? Досвід показує: особи, які зраджують раз – зрадять і вдруге.

- Ви маєте на увазі, що наше суспільство незріле політично?

- Я маю на увазі, що в нас його таким роблять. Зручно коли людина думає не як і за кого голосувати, а як прожити, заробити копійку. Таким електоратом легко маніпулювати, обманювати, займатися підкупом виборців. Вибори пройдуть і ці маніпулятори кинуться «відбивати» потрачені гроші. На народ і його добробут їм буде начхати до наступних виборів.

- Як вийти з цього замкнутого кола?

- Вже є деякі ознаки того, що люди починають думати більш критично. Тому, сподіваюся, виборці зможуть розібратись, хто є хто. Голосувати не за бігборди чи дуті рейтинги, а за реальні справи та достойних людей. Зрозуміти, що є справжні партії, яким багато років, як от Свобода, а є бізнес-проекти, які створюються щоразу під вибори під новим «соусом» зі старими обличчями.

Щодо себе особисто, то я можу запевнити, що якщо люди мені довірять представляти їх інтереси в обласній чи районній раді, буду і надалі чесно працювати, старатися бути справедливим, а головне – ефективним депутатом.

Розмовляв Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити