image
 |  0 12 Січня 2018 | 12:20

У Мінагрополітики відклали ведення нового стандарту для молока

Мінагрополітики України ініціювало відстрочки вступу в силу оновленого стандарту до молока до липня 2018 року, що було підтримано в Національному органі стандартизації.
Про це 12 січня 2018 року повідомляє сайт «БізнесЦензор» з посиланням на прес-службу Мінагрополітики України.
Фактично ця відстрочка буде використана Мінагрополітики для формування багатоступеневої системи трансформації вимог до якості молока-сировини, гігієнічним вимогам до молочних продуктів при виробництві та переробці, - йдеться в повідомленні.

Проект даного документу в січні буде представлений на громадське обговорення. Після прийняття він стане обов'язковим для виконання документом і фактично замінить всі діючі стандарти для молока.
Рішення про відстрочення прийняття стандарту допоможе згладити адаптацію як виробників, так і переробників до нових умов, - запевняє міністерство.

На сьогоднішній день всі вимоги до молока прописані в ДСТУ 3662-97 «Молоко коров'яче незбиране. Вимоги при закупівлі».
Стандарт передбачає, що все молоко, залежно від рівня бактеріального забруднення і вмісту соматичних клітин, ділиться на екстра, вищий, перший і другий сорти.
Цей стандарт з першого січня 2018 повинен був бути замінений ДСТУ 3662-2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови», який спрямований на підвищення вимог до якості молока і дозволу на використання молока другого сорту тільки в певних цілях.
Метою нового стандарту є приведення вимог до якості молока-сировини в більш високих норм, а в кінцевому підсумку - до так званого стандарту 100/400, який відповідає європейським положенням.
Проектом наказу передбачається, що використання молока другого класу для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після дворічного перехідного періоду буде обмежено, однак дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну. Таким чином, закупівля молока у господарств населення буде продовжуватися.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити