image
 |  14 2 Вересня 2023 | 21:44

Міноборони стягує з постачальника неякісних сухпайків 456 мільйонів гривень

Міністерство оборони України відреагувало на скандал із сухпайками. Стало відомо, що відомство стягне з недобросовісного постачальника кошти, а також пеню.

Про це інформує канал24

У Міністерстві кажуть: ще у травні 2023 року подали позов про визнання недійсною з моменту укладення додаткової угоди до договору. Зробили це спільно з органами прокуратури. Позов до компанії щодо основного договору розглянуть 6 вересня.

14 березня 2022 року МО уклало договір з приватною компанією для забезпечення Київського гарнізону сухпайками.

Компанія неодноразово порушила умови договору, в результаті чого у грудні 2022 року Міністерством оборони України подано позов до підприємства про стягнення попередньої оплати і пені на загальну суму 456,660 мільйона гривень (430 мільйона – сума договору, 26,660 мільйона – пеня),– вказали у міністерстві.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.01.2023 відкрито провадження по справі №910/13416/22, задоволено заяву Міністерства оборони України про забезпечення позову, накладено арешт на рахунки відповідача в межах суми позовних вимог. У лютому 2023 року ухвалою Господарського суду міста Києва до участі у справі було залучено Офіс Генерального прокурора.

Що відомо про договір

Положення додаткової угоди до договору про закупівлю продуктових наборів для військовослужбовців Збройних Сил України – незаконні. Це довів суд 1 вересня. Угоду уклало Міністерство оборони України з комерційним товариством.

Із додаткової угоди до контракту від 8 липня 2022 року відомо, що у початковій версії був підігрівач їжі, але потім він зник. Натомість до складу сухпайка включили курячий паштет – єдиний м'ясомісткий продукт серед вегетаріанського раціону.

14 березня 2022 року Міноборони замовило у київської фірми "Танос Технолоджи" мільйон сухпайків із Туреччини на 430 мільйонів гривень ($14,7 мільйонів за тодішнім курсом). Складові "Танос Технолоджи" купувала у турецької фірми Orta Akdeniz Gumrok Ve Tiracet Bm.

Дані про контракт досі не оприлюднені у "Прозорро", хоча Міноборони мусило їх публікувати після законодавчих змін цієї весни.

У Міністерстві оборони вказують, що судове засідання 1 вересня пройшло "за результатами злагодженої роботи юридичної служби Міністерства оборони України та Офісу Генерального прокурора". Рішенням Господарського суду міста Києва позовні вимоги задоволено, додаткову угоду визнано недійсною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збував таблетки з вмістом наркотичних речовин: волинянина взяли під варту

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити