image
 |  2 30 Січня 2019 | 00:21

На звернення Волиньради про надання статусу УБД капеланам Міноборони відповіло відмовою

У Департаменті військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України розглянуто рішення Волинської обласної ради від 20.12.2018 № 22/66 "Про звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України щодо ініціювання внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо надання статусу учасників бойових дій військовим священикам (капеланам), які здійснювали свою діяльність у зоні антитерористичної операції у 2014-2016 роках".

Про це повідомили на офіційному сайті Волинської облради.

"Повідомляється, що відповідно до пункту 19 статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (у редакції, що була чинною до прийняття Верховною Радою Закону України від 22 травня 2018 р. № 2443-VIII) учасниками бойових дій визнавалися, зокрема, працівники Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення", - пишуть у Міноборони у відповідь на звернення Волиньради.

Відповідно до вимог наказу Міністерства оборони України від 14.12.2016 № 685 "Про затвердження Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах України", у визначених військових частинах Збройних Сил України введені посади військових священиків (капеланів). Ці посади належать до категорії працівників Збройних Сил України.

З огляду на зазначене, якщо військові священики (капелани) були залучені до участі в антитерористичній операції як працівники Збройних Сил України, то вони мали право на встановлення статусу учасника бойових дій.

Проте, Законом України від 22 травня 2018 р. № 2443-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального

"На № 2367/31/2-18 від 28.12.2018 захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб” внесено зміни до пункту 19 статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, згідно з якими працівників Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, виключено з категорії осіб, які визнаються учасниками бойових дій.

Ураховуючи викладене, для надання статусу учасника бойових дій військовим священикам (капеланам), які брали участь в антитерористичній операції, немає підстав, виходячи з вимог законодавства", - додають у Міноборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Сході під час обстрілу автомобіля загинув капелан ЗСУ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити