image
 |  16 23 Лютого 2022 | 22:31

Міська рада на Волині не в змозі реставрувати систему очистки, якій півстоліття

Простіше встановити нову систему очистки, аніж реставрувати стару. Такого висновку дійшли спеціалісти київської фірми, що обстежували минулого тижня важливий стратегічний об’єкт у Камені-Каширському.

Збудований він близько пів століття тому. Обладнання тут не просто застаріло, а вже добряче зносилося. Тож, як тепер працюють очисні у Камені, напевне, здогадуються всі. А неприємний запах, що розноситься від них, — то не найгірше, що може бути, - пише газета Полісся.

Кілька років тому уже порушували тему якості роботи очисної системи. Тоді у міській раді запевняли, що це питання вивчають і будуть шукати шляхи його вирішення. Мовляв, на очисних не зовсім так, як треба, працює аераційна система аеротенків, яка є основою біологічного процесу очистки каналізаційних стоків, і її слід замінити. Планували навіть виділити із міського бюджету кошти на виготовлення проєктної документації. Втім руки дійшли до цього лише тепер: міська рада нарешті запросила спеціалістів, щоб вони зробили свій експертний висновок щодо дієздатності системи очищення та її реконструкції.

Минулого тижня фахівці обстежили наші очисні і зробили висновок, що простіше збудувати нові, аніж ці привести до ладу. Офіційний звіт, а також рекомендації стосовно ремонту та оновлення, невдовзі мають надійти у мерію.

— На реконструкцію камінь-каширських очисних потрібні будуть мільйони. Адже система очистки каналізаційних відходів, яка тут встановлена, дуже застаріла. Як зауважили експерти, теперішні технології значно пішли вперед. Попередньо фахівці зауважили, що в нашому випадку можна буде використати лише дещо. Зокрема, блочна модульна система, приміщення взагалі не знадобляться. Все, імовірно, доведеться демонтовувати і ставити нове обладнання із матеріалів, які не піддаються корозії. Щойно ми отримаємо експертний висновок, розпочнемо виготовлення проєктної документації. А тоді подамо документи на участь у державній програмі «Питна вода». Ми подали заявку на фінансування по екологічній програмі обласної ради. Але цьогоріч на неї виділено вдвічі менше коштів, ніж торік. Тому, враховуючи те, що ще 7 громад сподіваються на ці кошти, можемо їх не отримати. А от на державну підтримку більш реально розраховувати, — прокоментував міський голова Віктор Пась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найбільших боржників за землю у Луцьку

За словами Віктора Івановича, держава запроваджує цільову програму «Питна вода» на 2022—2026 роки. Відповідний закон ще готується до прийняття у другому читанні, проте у держбюджеті на цей рік уже передбачено фінансування в обсязі 1 мільярд гривень. Тож, можливо, Камінь-Каширська громада в межах області таки матиме шанс отримати фінансування.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити