image
 |  22 12 Листопада 2017 | 07:40

Містичні місця України

Українська земля оповита легендами та переказами. Міфічні істоти та святі місця - це частина нашого фолькльору. Вчені ще й досі не можуть встановити походження цих загадкових об'єктів. Що тут було раніше - звичайне поселення чи маленька цивілізація? Це місце дійсно святе чи чортове? У місцевих жителів з роду в рід передаються перекази про дивні магічні місця.

Тож наше видання підібрало топ-5 загадкових місць України.

 

Мавринський майдан

Неподалік міста Павлоград, що на Дніпропетровщини, є комплекс земляних валів, які мають досконалу рельєфну форму. З висоти пташиного польоту вони складаються у цікавий малюнок. Місцеві прозвали це місце – Мавританський майдан. Коли він тут з’явився остаточно не встановлено, але припускають, що його вік понад шість тисяч років.

89557538

У 1987 році майдан досліджувала археолог Чурилова Л.М. і датувала його II тисячоліттям до н.е. Рішенням Дніпропетровського облвиконкому №424 від 19.11.1990р. цю споруду занесено в каталог археологічних пам'яток місцевого значення за номером 6348 як майдан.

Особливості конструкції:

Тип – багатовусий (краб). Центральна чаша має три прорізі: південну, західну і північно-східну. Біля західної і північно-східної прорізів є пара четверних вусів, біля південного отвору пара подвійних вусів, які частково розорані. На кінці між кожною парою вусів колись були кільцеві вали: південне кільце – розорано, західне – заїжджене дорогою, північно-східне найбільше – перекопали чорні археологи. Між північно-східними вусами є курган-візир.

Кам'яне село

Дослідники намагаються розгадати таємницю незвичайних кам’яних об’єктів, розміром з будинки, які знаходяться посеред лісу на Житомирщині. Вчені ніяк не можуть зрозуміти, що роблять гігантські камені на абсолютно рівній частині лісу. 

kamin-selo03_ku-b

За легендою, там ніби-то колись жили скупі люди, і Бог їх покарав, перетворивши їх будинки на каміння. 
Наукова ж версія говорить, проте, що коли сходив льодовик, він міг принести з собою ці породи.

Кам’яна Могила

У Запорізькій області поблизу села Мирне є місце надзвичайно сильної енергетики – Кам’яна Могила. Це нагромаджені брили пісковика, які займають площу близько 3 тисяч квадратних метрів. Висота цих каменів доходить до 12 метрів. Загалом ця територія схожа на курган, або величезний могильник.

На внутрішній поверхні каменів можна побачити багато петрогліфів сакрального значення. Учені вважають, що ці символи є магічними малюнками, які використовували у різних ритуалах. Наприклад, щоб прикликати вдачу у полюванні, або ж отримати вигоду від іншої людини.

dyva5

Серед більшості малюнків, розташованих на тлі лінійно-геометричних композицій, добре простежуються зображення людини, диких і домашніх тварин, сцени полювання, танцю, злягання, чаклунства, солярні знаки тощо. Наскельне мистецтво Кам'яної Могили, по суті, є аналогом витворів первісних людей у печерах Західної Європи та інших країв, проте відрізняється переважанням мистецтва малих форм. Більшість малюнків наносилася на пісковик не фарбами (виняток — печера № 36), а протиралися шматком твердого каменю, утворюючи заглиблення у менш твердому пісковику, які лише іноді вкривалися мінеральними червоними і чорними фарбами. Поряд з наскельними малюнками в окремих гротах збереглися барельєфи і кам'яна скульптура (дракон, риби, лев, голова людини тощо).

Підкамінь

Цей велетень розташувався у с. Підкамінь Бродівського району Львівської області. Останнім часом Підкамінь став відомим, і навіть популярним серед молоді завдяки одноіменному фестивалю, який цього літа відбувся вже всьоме. Він традиційно гуртує поціновувачів етно-рок-фолку, літератури та народних традицій.

Науковці стверджують, що "Чортів камінь" висотою 17 метрів, або Камінь-велет – останець товтрової Гологорсько-Кременецької гряди . Кажуть, за часів язичництва він використовувася як капище або жертовник.

4ac04daa574652e99bbf6bb36bb0f917

Один переказ розповідає про те, як один богатир приніс із гір скелю та поставив її на місці, де буде заснована фортеця. Історики довели, що в княжі часи на камені й справді стояло дерев’яне укріплення. Подекуди все ще помітні вирубані в камені древні пази. Є й етимологічна казка про те, як чорт розлютився на монахів, які з’явилися в Підкамені й вирішив роздавити монастир каменем. Відірвав від Карпат скелю та кинув, але не вистачило сили, тому впала каменюка не на монастир, а поруч. Недалеко від каменю є майже недосліджені печери, які в легендах пов‘язані з опришками та козаками, зокрема, з іменем Олекси Довбуша.

Кримські піраміди

Не лише Єгипет славиться своїми історичними пам’ятками архітектури – пірамідами. В Україні вони є також. У Севастопольському районі між мисами Форос та Балаклава під час тривалих розкопок учені виявили піраміду, яка була завширшки 72 метри та завдовжки – 45 метрів.

35cc224e916455c64e34c4c9cd791c8f

 

Під час розкопок учених повсякчас переслідували перешкоди. То камера не вмикається, то кран зламається. Фахівці фіксують тут стрибки випромінювань. Через ці природні аномалії досі тривають суперечки.

 

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити