image
 |  4 2 Травня 2019 | 17:29

Митниця повертає штрафи «євробляхерам»

Штраф за порушення "транзиту" 8500 грн можуть скасувати, якщо "добровільний внесок" 8500 грн сплачено навіть після накладення штрафу. Так постановив столичний суд.

Митниця винесла постанову від 29 серпня 2018-го про накладення на громадянина штрафу за ст. 470 Митного Кодексу у розмірі 8500 грн за порушення термінів перебування автомобіля на території України у режимі "Транзит". 14 січня 2019 року громадянин здійснив митне оформлення зазначеного автомобіля та сплатив 8500 грн "добровільного внеску" на підставі пункті 9-3 розділу XXI Митного кодексу. При цьому він оскаржив незаконність постанови митниці. Важливо, що у цій ситуації "добровільний внесок" було сплачено за декілька місяців після накладення штрафу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли в Зеленського назвуть осіб, які обіймуть ключові посади

Дніпровський районний суд столиці, розглядаючи позов, наголосив, що згідно ч. 1 ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Суд зробив висновок, що громадянин звільняється від адміністративної відповідальності та скасував постанову митниці про накладення штрафу.

Таким чином, громадяни, які отримали штраф митниці за порушення термінів перебування авто в режимі транзиту за ст. 470 Митного кодексу та сплатили при цьому добровільний внесок, мають право на захист у судовому порядку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити