image
 |  5 24 Вересня 2018 | 07:13

Митрополит Луцький і Волинський просить кліриків УПЦ МП не боятися автокефалії

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звернувся до кліриків єпархій УПЦ щодо утворення помісної церкви.
«Процес визнання Вселенським Патріархом Варфоломієм автокефалії Українського Православ’я, за яким усі ми спостерігаємо, дає тверду надію: невдовзі наш народ зможе спасатися в єдиній помісній Церкві. Печальне розділення, що триває 27 років, має припинитись, а все, що нас ділило, сповнювало гіркотою наші стосунки, – «віддатися забуттю. Автокефалія не замінює собою Вселенської Церкви, а є лише формою звершення ієрархічного служіння на визначеній території заради спасіння вірних. При цьому зберігається містична єдність Тіла Христового», - вказується у зверненні.

Митрополит зазначив, що ніяких документів, які б свідчили про «повну передачу» Київської митрополії в юрисдикцію Московського Патріархату, немає.
«Возлюблені брати у Христі, наша відповідальність перед Творцем та історією – діяти згідно з правдою Божою, канонічними положеннями Церкви, духом Христових заповідей служіння та любові. Закликаємо вас дієво відреагувати на виклики часу і долучитися до створення Помісної Православної Церкви в Україні, яка стане місцем спасіння ввіреної нам Господом пастви, а не побудови нової імперії – «русского мира». Відомо, що серед священнослужителів ваших єпархій щодо цього існують різні міркування. Є ті, котрі вважають за правильне залишитися під омофором Московського Патріарха навіть у разі безумовно канонічної автокефалії возз’єднаної Української Православної Церкви. Що ж, вони мають право на цей вибір. Але є серед вас багато таких, які бажають автокефального буття Православ’я України й чекають остаточного рішення Його Всесвятості», - зауважив Михаїл.

Також він запевнив, що статус кожного єпископа і священика в єдиній помісній Церкві митрополит бачить незмінним. Так само незмінними повинні бути мовні й обрядові традиції, якщо такими сприймають їх віруючі ваших парафій, каже владика.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували незвичний відеоролик про волинське місто

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити