image
 |  5 14 Березня 2018 | 10:06

Модернізувати чи знести Центральний ринок?

То ж питання «Модернізувати чи знести Центральний ринок?» стало предметом обговорення в ході проведення публічної консультації зорганізованої Центром спільних дій, громадською організацією CENTREUA. До проведення цієї консультації долучились представники Облсоживспілки та інших орендарів земельних ділянок призначених і під ринок, і під паркувальні місця; також були представники підприємців, що торгують на цьому ринку, Луцької міської ради, громадських та політичних організацій.
Ось мої особисті враження від цієї консультації.
Представник Облспоживспілки каже, що спільно із підприємцями (акцентую на цьому увагу, бо не чув, щоб Облспоживспілка здійснювала роботи своїм коштом) можуть зробити реконструкцію ринку, але лише якщо міська рада прийме рішення про надання їм земельної ділянки у довгострокову оренду. НЕ ВІРЮ! Бо вже багато років Облспоживспілка користувалась землею, багато років отримує безповоротні матеріальні допомоги, але ніяких позитивних дій та реконструкції не має. Мало того багато років на території ринку не витримуються норми пожежної безпеки, абсолютна більшість контейнерів перебувають в жахливому стані, відсутні місця для паркування автотранспорту тощо.
Представник міськради Олександр Рачков говорить, що ринок має бути перенесений! Також  НЕ ВІРЮ! Бо сам же пан Олександр, як член виконкому міськради голосує за встановлення тимчасових споруд на межі з ринком, чим, фактично, розбудовується ринок. Міська рада приймає рішення про утворення комунального ринку і йде обговорення щодо передачі земельних ділянок комунальному ринку, які перебували в оренді в Облспоживспіки… А ще слід врахувати, що Облспоживспілка володіє рядом об’єктів нерухомого майна, що також є серйозною перешкодою перенесення ринку.
Самих же підприємців цікавить якомога дешевше торгове місце із максимальною кількість покупців. А де це буде – їм байдуже.
При цьому ні Облспоживспілка, ні міська рада не пропонує цілісного комплексного підходу до реконструкції територій старого міста, зокрема, де розташований Центральний ринок. Таким чином, і Облспоживспілка, і Луцька міська рада продемонстрували свою виключну зацікавленість у земельній ділянці.
Мало того, сам факт, що і Облспоживспілка, і Луцька міська рада на цю зустріч делегували осіб, до повноважень яких не віднесено питання прийняття рішення, говорить про те, що домовленості, якщо такі й будуть, то їх прийняття відбудеться не в ході публічних консультацій.
Але, ті факти й обставини, які зараз є відомими та ці позиції, які декларуються дають підстави зробити висновок, що і Облспоживспілці, і нинішній міській раді глибоко байдуже інтереси підприємців, інтереси міста та його туристична привабливість, інтереси лучан. І одних, і інших цікавить, в першу чергу, територія в центрі міста. Мало того, ніхто з них не може сказати, що там має бути, але стверджує, що зробить щось краще. А що, то й самі не знають.
То ж доля Центрального ринку залишається не визначеною, але сподіватись на її публічне та оптимальне вирішення в інтересах лучан поки що не доводиться.
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити