image
 |  2 12 Липня 2018 | 12:01

Москва всіляко намагається перешкодити Україні мати незалежну церкву, - член Синоду

Росія бореться усіма доступними засобами - духовними, політичними, економічними, військовими - з ідеєю створення незалежної церкви в Україні відтоді, як наша країна стала незалежною державою.



На цьому наголосив член Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Елпідофор в інтерв’ю російському виданню "Православие и мир", яке Укрінформ переклав з грецької мови.
"Однак чи не варто зараз знову повернутися до попереднього питання і розказати, чому Москва бореться з ідеєю створення незалежної церкви в Україні з того часу, коли українська нація згуртувалася в незалежній державі? Чи не бачить, що така відмова московської церкви визнати реальність є, по суті, причиною розколу в Україні? Ось це - справжня причина розколу в Україні. Йдеться не про поведінку деяких архієреїв або, можливо, про якісь бажання деяких людей, це - відмова Москви побачити і прийняти реальність. Україна - незалежна, вона не повинна бути підлеглою, і до неї не може бути застосоване будь-яким способом підпорядкування і залежність від іншої держави", - сказав він.
Член Синоду Вселенського патріархату підкреслив, що, "як би це не було бажаним з геостратегічних, енергетичних, національних, політичних міркувань для Російської Федерації", Україна є незалежною державою і хоче мати незалежну церкву.
"Запобігає цьому всіма засобами, які є в її розпорядженні, Москва - духовними, політичними, економічними, військовими, якими хочете, в результаті чого розділяється нація і вся церква страждає. Це - реальність", - заявив він.
З огляду на це, митрополит Елпідофор поставив риторичне запитання: "Чому Москва перешкоджає церкві розкріпачитися і, особливо, церкві, якій церква московська має завдячувати усьому, і повинна була б ставитися до неї з більшою вдячністю і любов'ю, і турботою про єдність і стабільність, а не розділяти її своїми такими діями?". Він нагадав, що московська церква є дочкою саме української церкви, яка, в свою чергу, є дочкою Вселенського патріархату.
Він також вказав на те, що церква Росії розпочала, по суті, "кампанію наклепів на Вселенський патріархат": "Кампанію, як би це точніше сказати, шантажу, мовляв, якщо Вселенський патріархат зробить так, то станеться се, станеться те, відбудеться схизма, прийде кінець, стане друге пришестя, і такі подібні речі, намагаючись залякати і відлякати інші православні церкви, прагнучи - наскільки може вплинути будь-яким чином, політично чи інакшим відомим їй способом - на церкви, щоб ті не визнавали можливе проголошення автокефалії церкви України".
Член Синоду ВП нагадав, що для отримання помісною церквою статусу автокефальної, що належить виключно до юрисдикції та відповідальності Вселенського патріархату і Синоду Константинопольського, існують певні умови. Зокрема, щоб стати автокефальною, за церковною традицією, церква має бути в країні, яка здобула незалежність. Необхідно також, аби про автокефалію звернулися з проханням і держава, і помісна церква.
"Тепер щодо Української церкви. Як відомо, Україна стала незалежною державою вже кілька десятиліть тому, однак помісна церква там потерпає від розколу, який також триває десятиліттями і турбує й вірян, і сьогодні настав час, коли є мільйони православних християн, які вважаються схизматиками і перебувають поза спільнотою православної церкви. Ми не вважаємо, що як патріархат маємо нині розкіш увічнювати цю ситуацію на невизначений час", - наголосив він.
Нагадаємо: 4 липня, російське видання "Православие и мир" опублікувало інтерв'ю із впливовим грецьким ієрархом, стійким прихильником української автокефалії, членом Синоду Вселенської патріархії Елпідофором.
Між тим, у російській версії інтерв'ю було подано не в стандартній формі запитання-відповіді, а у формі цитат і непрямої мови, а самі запитання журналістів звучали як коментарі. При цьому коментування видання зайняло більше місця, ніж відповіді спікера.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити