image
 |  0 3 Липня 2020 | 20:31

МОЗ заявив про високий ризик спалаху небезпечного для дітей поліомієліту

Європейська регіональна комісія з сертифікації ліквідації поліомієліту віднесла Україну до зони високого ризику спалаху поліовірусу. На сьогодні тільки 30% дітей першого року життя отримали всі три дози вакцини для профілактики поліомієліту.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL» з посиланням на прес-службу Центру громадського здоров'я.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, якщо достатня кількість людей в країні є вакцинованими (більше 95%), поширення вірусу припиниться.

У повідомленні сказано, що «поліомієліт неможливо вилікувати», а вакцинація – єдиний спосіб уникнути ускладнень, пов'язаних з хворобою. Якщо в країні діти невакцініроввани, це може призвести до поширення вірусу і новим випадкам захворювання.

У ЦГЗ нагадали, що поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії і слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу і воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий, але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п'яти років. Тому перше щеплення діти отримують в перші місяці життя.

У 2019 року в Україні було вакциновано більше 78% дітей до року. Такий же показник серед дітей у віці до 18 місяців. Серед дітей 6 років охоплення склало трохи більше 80%. Також більше 80% дітей були вакциновані і у віковій групі 14 років.

Поліомієліт характеризується ураженням центральної нервової системи і виникненням паралічу, може привести до смерті.

Як повідомляв OBOZREVATEL, активісти припустили, що Міністерство охорони здоров'я України протягом багатьох років могло бути причетне до махінацій під час закупівлі вакцини від поліомієліту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість людей може заразитися новим свинячим грипом, – інфекціоніст

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити