image
 |  7 12 Лютого 2019 | 14:11

На кого моляться волинські полісмени? Запитань більше, ніж відповідей

Парадоксально, але на територіях, які належать представникам Національної поліції Волині або ж підпорядкованим МВС України інституціям досі розташовані та діють не українські храми, а церкви та каплички УПЦ (УПЦ МП). І, схоже, змінювати ситуації ніхто не збирається…

Один із таких храмів зокрема знаходиться в самісінькому центрі Луцька, поряд із Волинським обласним управлінням поліції, практично в десяти метрах від Волинського відділення навчально-наукового інституту заочного навчання Національної академії внутрішніх справ. Зокрема, там діє Свято-Георгіївський храм Української православної церкви Московського патріархату. Настоятелем храму є протоієрей Олександр Мазурак.

Свого часу храм був споруджений як капличка у пам’ять про працівників правоохоронних органів, які загинули при виконанні службових обов’язків.

«Задуманий як храм, так би мовити, відомчий, бо споруджувало його обласне управління внутрішніх справ, він став місцем, куди приходить дуже багато простих лучан», – йдеться на сайті УПЦ (МП).

Таким чином, капличка збудована за кошти управління Національної поліції України, але службу проводять священники Московського патріархату.

Свято-Георгіївський храм УПЦ МП на території Волинського управління Національної поліції України. 

В коментарі «ВолиньUA» настоятель Свято-Георгіївський храм УПЦ МП Олександр Мазурак повідомив, що переходити до ПЦУ йому навіть на думку ніколи не спадало. Він лишень може сказати, коли і в які дні проводить богослужіння. Також запевнив, що капличка знаходиться на території міста, тому, мовляв, є власністю громади Луцька, але аж ніяк не поліції.

В свою чергу, у прес-службі управління Національної поліції у Волинській області порадили звернутися до них із письмовим інформаційним запитом, аби дізнатися, на чиїй території знаходиться храм і чи перебуває він у них на балансі. Як припускають у поліції, можливо, це – територія Волинського відділення навчально-наукового інституту заочного навчання Національної академії внутрішніх справ.

Але якщо навіть припустити, що це – не територія волинського ГУ НП, то постає інше запитання: чому ж тоді працівники волинської поліції, які отримують видатки на зарплату та розвиток своєї інфраструктури з коштів платників податків України, запрошують для освячення новозбудованого храму на Волині представників саме Московського патріархату?

До прикладу, не так уже й давно, 15 травня 2017 року, в Навчальному центрі підготовки поліцейських, що в селі Сокиричі Ківерцівського району, керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл освятив новозбудований храм, який назвали на честь російського національного героя Олександра Невського. Саме так: не український священик, а представник Московського патріархату!

До слова, образ Олександра Невського досить часто використовується російською владою з пропагандистською метою – ще з часів сумнозвісного україноненависника Петра І.

В училищі проходять першопочаткову підготовку щойно призначені на службу стражі Закону. І виходить так, що на території правоохоронців діє РПЦ, це в той час, коли в Україні є своя ПЦУ.

Закономірне запитання до волинських правоохоронців: чому так виходить, що на території правоохоронних органів Національної поліції діють церковні храми УПЦ (тобто колишня назва МП), а не ПЦУ? Адже, якщо ці храми збудовані за кошти поліції або ж знаходяться на територіях, які їм належать, – правоохоронці та релігійна громада мала би чітко визначитися щодо їх приналежності до УПЦ (МП) чи ПЦУ.

Під час служіння в Сокиричах  начальник головного управління Національної поліції у Волинській області Петро Шпига.

Схоже на те, що більшість священників РПЦ вичікують: а раптом після виборів Президента щось зміниться? Тому, зрозуміло, чому наразі й намагаються всіляко затягувати час із вирішенням своєї приналежності. Але чим пояснити таку пасивну позицію зі сторони представників правоохоронних органів Волині? Невже вони теж вичікують, що після виборів в Україні щось зміниться не на користь українських церков?

Читайте також: Відгамселили, бо поїхав на «жовте»: реалії методів волинської поліції

Вочевидь, начальник головного управління Національної поліції у Волинській області Петро Шпига у прийнятті патріотичних проукраїнських рішень не надто поспішає? Чи він таких рішень узагалі приймати не збирається?

«ВолиньUA» очікує чітких і невідкладних відповідей головного очільника Національної поліції Волині на поставлені запитання і висловлює готовність ознайомити з ними своїх читачів.

Далі фото.

З відкриття храму в навчальному центрі підготовки поліцейських, що в селі Сокиричі Ківерцівського району. З поважними і серйозними обличчями керівництво нової поліції.

 Радісно, з хлібом, зустрічають нові полісмени священиків УПЦ (МП).

А це у 2017 році у навчальному центрі правоохоронців в селі Сокиричі священики МП відслужили Божественну літургію.

І знову не обійшлось без помпезності і короваїв під час  святкування дня Святого Георгія Побідоносця на території управління Націполіції у місті Луцьку. Травень 2017 року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити