image
 |  4 10 Грудня 2019 | 19:16

На Львівщині відновили криївку УПА (ВІДЕО)

У Брюховичах біля Львова відкрили криївку, яку НКВС знищив у 1946 році.

Троє бійців УПА у лютому 1946 року загинули в бою за криївку. Вони взяли весь вогонь на себе, щоб побратими змогли втекти з облави, - повідомляє "Історична правда".

Будівлю відновили за згадками місцевих довгожителів. Роботи тривали півроку.

"Енкаведисти почали оточувати повстанців й почалася стрілянина. Хлопці почали відстрілюватися, повибивали шибки, а ці позалягали. Мені дідусь розказував, йшов бій. Троє вояків УПА залишилися, бо треба було, щоб інші відійшли. І вони лишилися тут і відстрілювалися, взяли вогонь на себе, тож іншим вдалося вийти з облоги", - розповів дослідник історії криївки Володимир Стадник.

Криївку збудували на горі, щоб з неї добре проглядалося село.

"Такі криївки будувалися ночами і безшумно. Завжди без цвяхів, бо щоб забити цвях, треба пошуміти. Дротами скручували. Дротами кріпили, щоб менше гуркотіти. Якщо в радіусі кілометра був якийсь рух, то роботи припинялися", - сказав член товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Міклуш.

В ході реставрації криївки вручну виносили на гору всі матеріали і обладнання.

"Тут не було нічого. Був хіба пустир, зарослий кущами. Сама криївка була метрів 20 звідси в підвалі одного з будинків. Він зараз в аварійному стані і це є приватна територія, тому ми вирішили відновити її чуть дальше, якраз на схилі, звідки її буде видно, і на землях, які належать громаді селища", — розповів співорганізатор проекту відновлення криївки Андрій Боднар.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити