image
 |  0 12 Серпня 2020 | 08:34

На озері Світязь з початку сезону сталося чотири випадки, які могли призвести до трагедії

Відпочинковий сезон цього року в урочищі Гряда, що в Шацькому районі, тільки почав набирати обертів, але на території цієї туристичної зони вже зафіксовано за останні 20 днів чотири різних випадки, які могли привести до летальних наслідків.

Щоб детальніше дізнатися про ці пригоди на воді, я звернувся за коментарем до начальника рятувальної служби КП «Будинкоуправління» Ярослава Вільнера, пише газета «Шацький край».

«Так, дійсно, 16 липня о 18.40 год. катер наших рятувальників виїхав для надання допомоги чоловікові, який не міг керувати віндсерфінгом через погіршення погодних умов, сильний вітер та знесилення. На воді він перебував більше 5 годин, а відстань до берега урочища Гряда становила 3 км. Ще один випадок трапився 24 липня. Увечері, о 19.42 год., наш моторний човен був задіяний для надання допомоги відпочивальнику з бази відпочинку «Львівська політехніка», який стрибнув з катамарана на глибині і не зміг піднятися на борт навіть за допомогою дружини. Через безпорадність та хвилювання чоловік отримав легеневий набряк, не міг говорити та не мав сили триматися за водний велосипед», – розповідає Ярослав Вільнер.

Весь цей час, за словами рятувальника, дружина потерпілого тримала його за руку, оскільки той вже починав втрачати свідомість, а відстань до берега Гряди була 2 км.

Рятувальник КП «Будинкоуправління» одягнув рятувальний жилет потерпілому, з’єднав катамаран з катером та почав рухатися до берега. Незабаром приплив катер з рятувальниками зі станції села Світязь, які допомогли втягнути чоловіка на катамаран. На березі потерпілого вже чекала карета швидкої допомоги. До речі, йому виповнилося вже 74 роки (!!!).

Інцидент, який трапився 25 липня о 15.05 год. на центральному рятувальному посту КП «Будинкоуправління», засвідчив, що за маленькими дітьми, потрібен неабиякий догляд. До рятувальників чотирирічного Тимура привела жінка, який плакав та хотів до мами, бо загубився під час … купання. Тільки через двадцять хвилин прийшла молода мама – 1997 року народження – з бази відпочинку «Русалка» та забрала сина.

Розповідає Ярослав Вільнер і про пригоду з злощасним катамараном. Про це писала не тільки волинська, а й всеукраїнська преса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За сприяння COVID-19: село Світязь на 2 дні перетворилося на мегаполіс (ФОТО, ВІДЕО)

«26 липня о 14.55 год. наша рятувальна служба екстрено виїхала до човна рибаків, щоб забрати з їхнього плавзасобу відпочивальників з перекинутого катамарану (поверталися з прогулянки по воді з … Світязького острова. – Ред.). Саме сусіди-рибаки першими прийшли їм на допомогу і витягнули з води у свій човен двох жінок (1982 р.н. та 1995 р.н.) та двох дітей (2008 р.н. та 2014 р.н.). Бо катамаран, через надмірну кількість пасажирів (дозволено – 5, було – 8), почав набирати воду та перекинувся. Відстань від берега урочища Гряда до місця пригоди становила аж 3,5 км. Не усвідомлюючи весь рівень небезпеки, ще четверо чоловіків, які трималися за перекинутий катамаран, попросили рибаків їх… сфотографувати на мобільний телефон», – розповідає начальник рятувальної служби комунального підприємства.

Таким чином, через відмову від рятувальних жилетів, хоча є підпис пасажирки – гр. Н. – у журналі прокату, курортники суттєво знизили рівень безпеки дітей та людей на воді, які не вміли плавати, наголошує Ярослав Вільнер.

Незабаром прибули рятувальники станції Світязь на надувному моторному човні і відвезли в урочище Гряда. Відпочивальники були з тої ж таки бази відпочинку «Русалка».

Ці випадки ще раз яскраво ілюструють як необережність та необдуманість можуть призвести до трагічних наслідків. Тому спонукаємо людей знати і виконувати «Правила охорони життя людей на водних об’єктах України», а завідувачів баз відпочинку та відповідальних за видачу плавзасобів на прокаті забезпечити наявність стендів з необхідними матеріалами щодо заходів безпеки й проведення інструктажу, який стане запорукою приємного відпочинку та оздоровлення, не наражаючи себе та ближніх на небезпеку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити