image
 |  0 12 Серпня 2019 | 12:30

На Рівненщині СБУ викликає священиків МП на допит, ті водять із собою прихожан

На Рівненщині СБУ підозрює близько десяти священників Московського патріархату в релігійній нетерпимості та пропаганді насильства. В їхніх будинках уже проводилися обшуки, а самих отців по черзі викликають для пояснень до обласного управління СБУ, що на вулиці Відінській у Рівному. Однак самостійно церковники не приходять, а для підтримки збирають своїх прихожан та знайомих.

Про це пише Рівне вечірнє. 

Не став винятком і похід до слідчих священника з Острога Віктора Земляного. Він є знаним кліриком Рівненської єпархії УПЦ (МП), який займається протидією переходів їхніх парафій до Київського патріархату, а тепер — і до Православної церкви України. Перед тим, як ним зацікавилось СБУ, отця Віктора бачили в усіх селах області, де були церковні конфлікти. Разом із ним у понеділок, 5 серпня, під обласне управління прийшли три десятки прихожан та священнослужителів. Спочатку отець Віктор усіх перехрестив та благословив, а потім його група підтримки порозгортала плакати із написами «Нас переслідують за віру» та «Припиніть переслідування отця Віктора Земляного».

Лише після цього Віктор Земляний зник за дверима обласного управління СБУ, де його допитали та повідомили, що кримінальні провадження проти нього перекваліфікували. Тепер його підозрюють за частиною 1 статті 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та частиною 3 статті 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію). Цікаво, що кримінальне провадження проти церковника має бути закрите або передане до суду вже 15 серпня. Однак не виключено, що через перекваліфікацію розслідування цієї справи продовжиться.

Віктор Земляний, священник УПЦ (МП):

— Вважаю справу проти мене замовною. Так, особисто на мене намагаються натиснути, бо уже були неодноразові погрози. Адже я займаюся врегулюванням міжконфесійних конфліктів, а попередня державна влада втручалася у церковні справи, підтримуючи ПЦУ.

Пимен, єпископ Дубенський:

— Наші церковнослужителі більше бувають у СБУ, ніж в себе вдома. Це усе роблять для того, щоб натиснути на священників Рівненської єпархії УПЦ. Всі порушені кримінальні провадження є надуманими. У наших отців була вилучена церковна література, але у ній розповідалося, що таке церковний розкол та який він небезпечний. Поки спецслужби проводять якісь фіктивні розслідування, то ми уже самі замовили та провели необхідні експертизи. Уся література була визнана законною. Адже це те ж саме, що заборонити читати діяння святих.

Речниця обласного управління СБУ на Рівненщині Інна Ілючок від коментарів відмовилася, зіславшись на таємницю слідства.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити