image
 |  0 1 Листопада 2018 | 14:18

На що йде бюджет Міноборони, - дослідження

Левова частка бюджету, виділеного Міністерству оборони і його підрозділам, йде на будівництво.
Про це йдеться в дослідженні експертів YouControl і Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони.
Близько 5% від ВВП, або майже 170 млрд грн з держбюджету-2018 планувалося виділити на національну безпеку і оборону України. Для порівняння, Великобританія витрачає 2% свого ВВП на оборону, Німеччина - 1%, США - 3%, Росія - 4%, згідно з даними Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
В Україні понад половину з цих 170 млрд грн - 86,6 млрд грн - протягом 2018 року повинно було освоїти саме Міністерство оборони. Ця сума відповідає 2,58% ВВП нашої країни і перевищує 8% від загального обсягу держбюджету.
За словами експертів НАКО, поки понад половина закупівель МОУ є таємними.
Так, придбання уніформ, медикаментів, дизпального і багато іншого відбувається публічно, а от військова і спеціальна техніка, боєприпаси до неї, а також роботи і послуги оборонного характеру закуповуються в рамках державного оборонного замовлення без застосування конкурентних процедур.
Згідно з даними bi.prozorro, МОУ та його підрозділи за період з 1 січня по 10 жовтня 2018 року провели майже 17 тис незасекречених закупівель.
 

Серед них були і процедури звітності (їх майже 60% від усієї кількості), і відкриті торги (близько 17%), і переговорні процедури (звичайні, в разі потреби і для потреб оборони) та ін.
Планова сума витрат за ними становить 27,3 млрд грн.
Згідно з дослідженням YouControl, левова частка бюджету, виділеного МОУ та його підрозділам, йде на будівництво.
29 підрозділів, а саме - квартирно-експлуатаційні управління та відділи з різних регіонів з 1 січня по 10 жовтня 2018 року підписали контрактів майже на 5 млрд грн. Це понад 32% від всієї суми договорів з незасекречених закупівель, які укладали підрозділи МОУ за вказаний період.
Варто зазначити, що на першому місці з сумою майже 8 млрд грн за цим показником виявився Відділ підготовки та проведення закупівель у напрямку тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ.
 
 Якщо подивитися на ТОП-50 найдорожчих лотів (сума підписаних договорів за ними становила майже 4,8 млрд грн) в закупівлях МОУ та його підрозділів, можна виявити ще кілька цікавих фактів.


Так, контракт на найбільшу суму, а саме - на 471 млн грн, в період з 1 січня по 10 жовтня було укладено для придбання послуги з перевезення залізничним транспортом військових вантажів.
Але найбільша кількість дорогих лотів з ТОП-50 стосувалися закупівлі авіаційного гасу. На нього з 50 припав 21 лот на суму понад 1,37 млрд грн.
19 лотів з ТОП-50 були оголошені на придбання дизпального, хоча загальна сума підписаних контрактів тут становила 2,26 млрд грн. Для порівняння, наприклад, два лоти на придбання черевиків, що потрапили в ТОП, обійшлися в 178 млн грн.
 
 Найчастіше Міністерство оборони закуповувало товари і послуги у "Чернігівторг" (416 виграних пропозицій з сумою договорів близько 2,5 млн грн), ФОП Фурс В. Г. (239 виграних пропозицій на 1 млн грн) і ФОП Семенов Д. О. (210 виграних пропозицій на 2,6 млн грн).


За сумою підписаних контрактів лідером стало підприємство "Окко Контракт", яке з 1 січня по 10 жовтня 2018 року підписало з МОУ та його підрозділами договорів на понад 1,7 млрд грн.
На другому місці за цим показником опинилася "Фірма "Фідея", основний вид діяльності якої - "Оптова торгівля хімічними продуктами", на третьому - "Українська Залізниця", а на четвертому і п'ятому - "Торум" і "Торговий дім "Сокар Україна", які також торгують пальним.
У ТОП-постачальників за фінансовими показниками потрапило також підприємство "Таланлегпром", заробивши 259 млн грн на закупівлях МОУ всього за 10 місяців 2018 року.
 

 YouControl - аналітична система, з 50 джерел формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах і візуалізує зв'язки між афілійованими особами.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити