image
 |  5 2 Жовтня 2022 | 22:31

На території Камінь-Каширської громади немає жодного офіційного кар’єру з видобутку піску

На території Камінь-Каширської міської територіальної громади досі немає жодного офіційного кар’єру з видобутку основних будівельних матеріалів, насамперед піску. Попри такий стан справ із року в рік жителі та й сама міська рада звідкись його беруть.

Про це пише газета Полісся.

Як пояснили у Камінь-Каширській міськраді, пісок на дороги, тротуари сьогодні отримують з ділянок, на яких проводять заходи з рекультивації. При цьому будівельний матеріал не копають навмисне, а тільки використовують його надлишки. Частину цього піску надавали для потреб учасників АТО (ООС). Однак усім іншим просто прийти до міськради, написати заяву, заплатити в касу певну суму грошей та отримати необхідний об’єм будівельного матеріалу не вийде. Бо забезпечити за рахунок власних ресурсів потребу жителів міста у ньому міський самоврядний орган не може з причини відсутності таких.

– Наявність свого піщаного кар’єру, звісно, створювала би для міської громади безліч переваг, сприяла б залученню додаткових фінансовим надходжень до бюджету, від того просто було б зручніше самим мешканцям. Але влаштувати його (кар’єр) коштом громади — поки непосильне завдання. Це потребує великих грошей. Та й питання не лише в грошах. Облаштування кар’єру передбачає унормування різних юридичних моментів, що швидко не вирішуються. Тому найбільш логічно виглядає залучення до цієї справи бізнесу, який зацікавлений законно надавати подібні послуги жителям тергромади. На сьогодні вже двоє підприємців висловили наміри зробити кар’єр, готові фінансувати проведення робіт. Ще один, за нашими даними, здійснює продаж піску, який доставляє з іншого району. Щодо нелегальних копачів, то ми, на жаль, маємо із ними проблему. Такі факти виявляються, а винних осіб притягують до відповідальності згідно закону, – зазначив Камінь-Каширський міський голова Віктор Пась.

І справді, попит краян на пісок нині все більше покривають “чорні” копачі, які ведуть бізнес нелегально. Нещодавно в Камені-Каширському правоохоронці затримали вантажівку ЗІЛ, завантажену піском. Документи, які надав водій для перевірки походження корисної копалини, містили ознаки підробки. У районному відділі поліції журналістам “Полісся” пояснили, що за даним фактом триває досудове розслідування за ст. 358 Кримінального кодексу України, транспортний засіб вилучений.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити