image
 |  0 13 Вересня 2022 | 08:59

На вірмено-азербайджанському кордоні розпочалися бої: задіяно артилерію і БПЛА

Після опівночі 13 вересня на кордоні Азербайджану та Вірменії розпочалися бої. Сторони задіяли артилерію та безпілотники.

Оборонні відомства обох країн прокоментували ситуацію. Вони обмінялися взаємними звинуваченнями в ескалації конфлікту. Азербайджан заявив про втрати особового складу та накрив вірменські військові об'єкти ракетами, - пише Оглядач.

У Міноборони Азербайджану заявили, що підрозділи ЗС Вірменії здійснили широкомасштабні диверсії на Дашкесанському, Кельбаджарському та Лачинському напрямках азербайджано-вірменського державного кордону. Вірменських військових звинуватили у замінуванні районів та шляхів постачання між позиціями підрозділів азербайджанської армії у різних напрямках, використовуючи гірський рельєф місцевості та наявні яри.

У Міноборони країни стверджують, що бій відбувся в результаті "вжитих нашими частинами термінових заходів щодо негайного запобігання цим актам". Там зазначили, що противник застосував різні види зброї, зокрема міномети. Як наслідок – втрати серед особового складу, збитки військовій інфраструктурі.

"Такими діями Вірменія також прагне загальмувати реалізацію великомасштабних цивільних інфраструктурних проєктів, що здійснюється Азербайджаном, у звільнених від окупації прикордонних районах і зберегти атмосферу напруженості біля кордонів Азербайджану. Ще раз заявляємо, що всю відповідальність за провокацію, конфлікт і втрати несе військово-політичне керівництво Вірменії", – йдеться у заяві азербайджанського оборонного відомства.

Позиція Міноборони Вірменії

Зі свого боку в Міноборони Вірменії також звинуватили противника у розгортанні бойових дій, офіційно підтвердивши інформацію про обстріл з боку Азербайджану.

"Після опівночі 13 вересня ЗС Азербайджану відкрили інтенсивний вогонь з артилерії та великокаліберної зброї по вірменських позиціях у напрямку Горіса, Сотка та Джермука. Застосовуються і БПЛА", – йдеться у заяві відомства.

В уряді Вірменії повідомили, що прем'єр-міністр Нікол Пашинян провів телефонну розмову з російським диктатором Володимиром Путіним. Вірменський чиновник повідомив подробиці про провокаційні, агресивні дії ЗС Азербайджану, що почалися опівночі, в напрямку суверенної території Вірменії, які супроводжувалися обстрілами з артилерійської та великокаліберної вогнепальної зброї.

Пашинян вважає дії азербайджанської сторони неприйнятними і наголошує на важливості адекватної реакції міжнародного співтовариства. Співрозмовники домовились про оперативний контакт.

Водночас, як повідомляють місцеві користувачі, в Арцаху (Нагірний Карабах) ситуація наразі спокійна.

Пізніше вірменські Telegram-канали повідомили, що за посередництва російської сторони було досягнуто попередньої домовленості про припинення вогню о 02:30. Однак азербайджанські медіа не підтвердили новину про будь-які домовленості.

"Демілітаризацію, дереваншизацію та буферизацію Вірменії буде продовжено", – стверджується в одному з каналів.

У Вірменії вже звернулися за допомогою до РФ та Організації Договору про колективну безпеку. Ініціатором став прем'єр-міністр Нікола Пашинян, який зателефонував президенту РФ Володимиру Путіну.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити