image
 |  0 26 Травня 2022 | 13:47

На Волині біля доріг знищують борщівник (ФОТО)

Допоки в країні триває війна, експлуатаційне утримання автошляхів державного значення є основним напрямком роботи волинських дорожників.

Експлуатаційне утримання – це величезний комплекс робіт з догляду за дорожньою інфраструктурою, - пишуть на сторінці Служба автомобільних доріг у Волинській області.

Скошування трави, бур’янів та іншої рослинності на узбіччях та укосах, розділювальних смугах автомобільних шляхів – один із таких видів робіт, що притаманний весняно-літньому періоду.

І виконуються вони не лише з метою створення естетичного й доглянутого вигляду узбіч, а, насамперед, спрямовані на забезпечення безпечних умов для всіх користувачів автодоріг.

Усе частіше вздовж шляхів області можна побачити високу красиву рослину з перистим крислатим листям, зонтичним суцвіттям дрібних білих квіточок і порожнистим стеблом. Ця розкішна, велетенська рослина манить до себе дорослих та дітей, та насправді її краса є підступною. Йдеться про отруйний представник флори – борщівник Сосновського. Його сік містить отруйну речовину – фурокумарин, який при потраплянні на відкриті частини тіла людини під впливом сонячної енергії спричиняє сильні опіки шкіри та слизової, які важко загоюються.

А ще борщівник може викликати алергію, адже виділяє безліч ефірних масел. Алергічна реакція може виникнути як при контакті, так і шляхом попадання алергену в дихальні шляхи.

Найбільш небезпечний борщівник в період цвітіння, який триває практично все літо.

Борщівник розмножується головним чином насінням, швидко розростається і з часом утворює великі зарості, витісняючи іншу рослинність.

Щоб не допустити поширення борщівника Сосновського у смугах відведення автошляхів державного значення, балансоутримувачем яких є Служба автомобільних доріг у Волинській області, підрядні підприємства взялися за активну боротьбу з ним. Головне у цьому – не дати дозріти і висипатися насінню.

Порослі борщівника вздовж автодоріг ліквідовуємо шляхом скошування.

Закликаємо користувачів доріг бути уважними і обережними на узбіччях автошляхів та в смузі їх відведення, адже найкращий спосіб запобігти опікам і алергії від борщівника – не стикатися з рослиною.

На фото – працівники підрядного підприємства ТзОВ «Луцькавтодор-Сервіс» знищують борщівник у смузі відведення автодороги М-19 Доманове (на м.Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на м.Бухарест).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити