image
 |  5 15 Грудня 2019 | 11:12

На Волині через полігон твердих відходів вода в криницях стала непридатною

Через полігон твердих відходів у брищі вода у криницях стала брудною та не придатною для споживання.

Про розповіла Суспільному Волині інспектор з благоустрою Княгининівської громади Ольга Матящук.

Полігон твердих побутових відходів знаходиться у Брищі. Сюди звозять сміття з обласного центру і навколишніх сіл. Комунальники пересипають непотріб та обвалюють звалище по периметру, поряд безхатьки збирають пластик у мішки.

Місцева мешканка Юлія Герасимюк каже: неодноразово фіксували витоки фільтратів – речовин з полігону, за його межі. Вони забруднюють довкілля. Через сморід у селі зініціювали чергову перевірку. Проби землі відбирає фахівець лабораторії моніторингу ґрунтів Віталій Онищук. Розповідає: працюватиме біля полігону в чотирьох зонах.

Фахівець лабораторії моніторингу ґрунтів Віталій Онищук: “Це був тростяний бур і в мішечок відбирали ґрунт, кожен зразок – це 25-30 уколів на території, потім веземо в лабораторії на аналізи. Бур заходить на глибина 25 сантиметрів

Місця, де беруть проби, показують жителі села Брище.

Жителька села Брище Юлія Герасимюк: “Це було з різних сторін: перше місце – звідки витікав фільтрат за межі полігону на грунти села, було місце на старій черзі полігону, там був витік фільтрати. Відбиралася проба на старому полігоні, які теж не законсервований.”

Зі слів майстра звалища Сергія Гули, місяць тому проводили лабораторні дослідження.

Майстер звалища Сергій Гула: “ Кажуть, що допустимі норми, але порушення є скрізь, може десь щось недоробили. От, палити не можна, але палять, що я зроблю."

Завершивши відбір ґрунтів біля полігону, лаборанти та місцеві жителі пішли у сільські двори, аби брати проби води в криницях. Дорогою побачили простягнутий шланг з полігону за його межі. З нього текла рідина.

Інспекторка з благоустрою Княгининівської ОТГ Ольга Матящук: “ Це фільтрат витікає – це хімічна сполука, яка обтравлює стічні води, ґрунти, яка небезпечна для населення і тваринного світу.”

У селі проби води взяли у двох криницях.

Жителька села Брище Оксана Луцюк: “Це криниця моєї куми у селі Брище, тут вода брудна, не смачна, ми свою пропускаємо через фільтри і фільтри міняємо на 1,5 – 1 місяця. Дуже забивається, спочатку тече добре, а потім починає тільки капати.”

Жителька села Брище Людмила Луцюк: “ Щоб не було кар’єра і ми по другому заживемо. Там фільтрати біжать, ми це все бачимо, але хто нам допоможе, щоб його закрили, бо ми вже ним нажилися. Надихалися.”

Кошти на дослідження, каже Ольга Матящук, інспекторка з благоустрою Княгининівської ОТГ, виділили з бюджету громади. За коментарем ми звернулися до голови Олени Твердохліб, вона відмовилася говорити. Сказала, що проби не ті: мали відбирати фільтрати, натомість брали проби ґрунтів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити